Доступність посилання

ТОП новини

Судові виконавці на Івано-Франківщині не можуть домогтися реального виконання судових рішень


Судові виконавці на Івано-Франківщині не можуть домогтися реального виконання судових рішень

Івано-Франківськ, 6 січня 2003 – В Івано-Франківському обласному управлінні юстиції заявили, що судові виконавці здебільшого не можуть домогтися реального виконання судових рішень. Державні судові виконавці перевантажені справами. Їм не надають необхідних коштів для виконання поставлених завдань, зчаста в них відсутній транспорт, а приміщення, де доводиться працювати, перебувають в аварійному стані.

На Прикарпатті за підсумками 2002 року залишається невисоким реальний рівень виконання судових рішень. Про це заявив керівник управління юстиції в Івано-Франківській області Петро Черепій. Він оцінив діяльність очолюваного ним управління як задовільну, а також наголосив, що упродовж цього року відділами державної виконавчої служби в регіоні поповнено державний бюджет на десятки мільйонів гривень.

Однак відсоток реального виконання судових рішень і відповідно наповнення бюджету насправді далекий від необхідного. Судові рішення виконуються приблизно на 50 відсотків від загальної потреби. Як уже вкотре пояснив Петро Черепій, таке становище зумовлене тим, що в боржників, переважно юридичних осіб, стосовно яких винесено судові рішення, відсутні кошти на рахунках і, як правило, немає ліквідного майна, на яке можна було б накласти стягнення. Такі боржники також часто займаються шахрайством, приховуючи кошти шляхом переказування їх із одного рахунку на інший.

Негативно впливає на процес виконання судових рішень і велика заборгованість у виплаті заробітної плати в регіоні. Наприкінці року цю проблему, яка є однією з найгостріших в області, розглядали на окремому засіданні обласної держадміністрації. Керівник управління юстиції в області наголосив, що зчаста відділи державної виконавчої служби зіштовхуються з фактами, коли все майно і майнові права боржника, який не виплатив працівникам заробітну плату, перебувають у податковій заставі, що унеможливлює його реалізацію через аукціон для виконання відповідного рішення суду.

Окрім цього, на одного судового виконавця припадає понад 160 справ, які він має розглянути упродовж місяця. Очевидно, що впоратися з таким навантаженням працівники державної виконавчої служби фізично не здатні. Отож як наслідок у державній виконавчій службі області висока плинність кадрів. Від цього страждає і державний бюджет, і авторитет судових органів, рішення яких зчаста не виконується впродовж багатьох місяців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG