Доступність посилання

ТОП новини

Близький Схід


Близький Схід

Прага, 7 січня 2003 – Серед інших актуальних міжнародних подій західна преса широко коментує становище на Близькому сході й зокрема новий терористичний акт у Тель-Авіві, унаслідок якого загинули 22 особи і понад сто було поранено, а також відплатні акції ізраїльської армії на палестинських територіях.

У світлі нового терористичного акту і поновної хвилі напруження на Близькому сході, коментатор газети «Інтернешанел геральд трібюн» Генрі Зіґман аналізує ситуацію в Ізраїлі перед загальними виборами, які відбудуться 28 січня. Прем’єр-міністр Шарон, сподіваючись на підтримку з боку поміркованих, у випадку перемоги обіцяє відновити мирні переговори з палестинцями. Однак, на думку автора, ті, хто міг би повірити в ці обіцянки, не орієнтуються в ізраїльських політичних реаліях. Якби Шарон знову здобув перемогу, то, як уважає автор, можна було б сподіватися лише погіршення ситуації. Далі автор підкреслює, що протягом останніх двох років Шарон виступав проти створення палестинської держави і за поширення єврейських поселень на палестинських землях, що досі не створювало сприятливих умов для відновлення мирного процесу.

Британська газета «Ґардіян» у редакційній статті порушує натомість іншу проблему: заборону ізраїльського керівництва на участь палестинської делегації у близькосхідній мирній конференції, яка відбудеться наступного тижня в Лондоні. Рішення Шарона газета називає нерозумним і спрямованим на власну шкоду. Це рішення, веде далі газета, виставляє Ізраїль як головну перешкоду на шляху до примирення. Ба більше, уряд Шарона підриває зусилля прихильників політичних реформ у палестинському керівництві, які домагаються створення палестинської держави шляхом усунення від влади керівництва Арафата, чого вимагають Шарон і його міністр закордонних справ Нетаньягу. Далі, уряд Шарона, на думку газети, намагається представити всіх палестинців як терористів. Газета підкреслює, що більшість ізраїльтян і решта світу такий підхід уважають за нонсенс. Водночас більшість ізраїльтян і палестинців бажають закінчення кривавого конфлікту, вони бажають нового майбутнього. Але чого бажає Шарон? – запитує на закінчення газета.

Західні газети коментують також інші відплатні заходи Ізраїлю за останній терористичний акт в неділю у Тель-Авіві, зокрема удари ізраїльських вертольотів по біженських таборах у смузі Газа і закриття трьох палестинських коледжів на західному березі Йордану. На думку багатьох оглядачів, нинішню реакцію Ізраїлю провокують саме палестинські екстремісти, які намагаються не допустити до відновлення близькосхідного мирного процесу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG