Доступність посилання

ТОП новини

Суперечка навколо Туреччини в лавах консервативної опозиції в Німеччині


Суперечка навколо Туреччини в лавах консервативної опозиції в Німеччині

Німеччина, 8 січня 2003 – У Німеччині в лавах консервативної опозиції несподівано розгорілася суперечка. Християнські демократи виступили проти одного з керівників баварського Християнсько-соціального союзу Петера Ґлоса, який категорично відхиляє можливість вступу Туреччини до Європейського Союзу.

Християнсько-демократичний та Християнсько-соціальний союзи, як правило, демонструють цілковиту єдність між собою. У Бундестазі вони утворюють спільну фракцію, а під час виборів виставляють спільного кандидата на посаду канцлера. Якщо виникають розбіжності, то представники обох партій намагаються врегулювати їх у вузькому колі, не привертаючи до себе особливої уваги.

Цього разу, однак, між ХДС та ХСС почало визрівати відкрите протистояння. Під час традиційної зимової зустрічі Християнсько-соціального союзу, яка щорічно відбувається у баварському курортному містечку Вільдбад Кройт, один із керівників ХСС Петер Ґлос у черговий раз виступив проти приєднання Туреччини до Європейського Союзу. Більше того, він навіть запропонував провести в Німеччині референдум із цього питаня. Свою позицію Ґлос пояснює тим, що Туреччина не належить до європейського культурного кола.

Християнські демократи довго мовчали в зв’язку з такими заявами представника союзної партії. Але тепер складається враження, що в них увірвався терпець. Колишній міністр оборони Німеччини, експерт ХДС із питань зовнішньої політики Фолькер Рюе в інтерв’ю газеті “Райніше Пост” виступив проти пропозиції Петера Ґлоса щодо референдуму про вступ Туреччини до ЄС. Позбавлення Туреччини можливості стати членом Євросоюзу суперечить принципам європейської політики Німеччини, зауважив Рюе. На його думку, таким чином буде втрачено шанс об’єднати іслам та демократію. Крім того, Рюе застеріг, що така категорична негативна позиція щодо Анкари може призвести до ізоляції ХДС/ХСС у Європі.

Подібної думки дотримується і заступник голови Християнсько-демократичного союзу Крістіан Вульф. Замість референдуму щодо Туреччини він запропонував краще подумати про проведення плебісциту з ухвалення європейської конституції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG