Доступність посилання

ТОП новини

ОПЕК і ціни на нафту


ОПЕК і ціни на нафту

Прага, 9 січня 2003 – Одним із найнегативніших наслідків підготовки США до воєнної акції в Іраку стало різке зростання на світових ринках цін на нафту, що викликало серйозне занепокоєння серед західних країн. Сполучені Штати звернулися до деяких провідних членів ОПЕК, тобто Організації експортерів нафти, збільшити видобуток і експорт нафти, щоб не допустити до чергової паніки на ринках.

Напередодні нового року ціна за барель сирої нафти на світових ринках сягла понад 33 доларів, що стало новим рекордом за останні роки, тобто від часу масових страйків і протестів у низці західних країн, особливо європейських. Тобто протягом листопада і грудня минулого року ціни на нафту і відповідно нафтопродукти зросли на 25 відсотків. До нинішньої ситуації допровадили дискусії навколо можливого удару по Іраку і політичний неспокій у Венесуелі, яка є одним із важливих виробників нафти. Понад 80 процентів венесуельської нафти закупляють Сполучені Штати. Як показала попередня практика, паніка на нафтових ринках врешті негативно позначається і на країнах картелю ОПЕК, які, для утримання високих цін, як правило, намагаються обмежувати видобуток і експорт нафти.

У середу, як повідомив представник держдепартаменту США, Вашингтон звернувся до керівників картелю ОПЕК із проханням збільшити видобуток, щоб припинити дальшу паніку на ринках. У цей же день керівники ОПЕК, серед яких переважають представники близькосхідних арабських країн, і зокрема Саудівської Аравії, оголосили про скликання термінової позачергової наради у Відні, яка відбудеться 12 січня. За словами кувейтського міністра нафти шейха Ахмада ас-Сабаха, учасники наради обговорять дві пропозиції збільшення видобутку – на один мільйон барелів на день і на півтора мільйона, що мало би компенсувати скорочення достав із Венесуели, де триває страйк проти президента Уго Чавеса, і поставити ціни у донедавніх межах від 22 до 28 доларів за барель. Оглядачі підкреслюють при цьому, що у випадку воєнної акції в Іраку картель ОПЕК мав би збільшити видобуток ще на 2 мільйони барелів на день у зв’язку з припиненням експорту іракської нафти у рамках програми «нафта за харчі».

Нинішній, як підкреслюють оглядачі, легкий шок на міжнародних ринках, знову відновив дискусії серед нафтових компаній і науковців про потребу серйозно взятися за розпрацювання альтернативних джерел енергії, зокрема двигунів внутрішнього згорання для транспортних засобів на водневому паливі, які водночас завдаватимуть меншої шкоди навколишньому середовищу. Праці над удосконаленням цих двигунів тривають у США, Німеччині і Великобританії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG