Доступність посилання

ТОП новини

Про особливості початку роботи американського Конґресу нового складу


Про особливості початку роботи американського Конґресу нового складу

Вашинґтон, 9 січня 2003 – Цього тижня розпочала свою роботу 108 сесія Конґресу Сполучених Штатів Америки. День відкриття Конґресу – це своєрідне свято. Новообрані законодавці приводять у цей день до Конґресу своїх дітей та внуків.

Відкриття Конґресу – для американців завжди особливий день. Це час нового вітру в політиці, патріотизму і партнерства. Також це своєрідний сімейний день, бо важко знайти законодавця, який би не привів своїх дітей та внуків подивитись на час їхньої перемоги.

Новообраний законодавчий орган Америки цього разу має багато цікавих особливостей. Уперше за 200 років лідером демократичної меншості в Конґресі стала жінка – Ненсі Пелозі з Каліфорнії. „Я маю безпрецедентний привілей сьогодні, – сказала вона під час відкриття Конґресу, – бути першою жінкою в історії, чиє ім’я номіноване на спікера в цій видатній Палаті Представників”. Ненсі Пелозі розпочала свою політичну кар’єру у 1987 році, сьогодні їй 62. Варто зазначити, що, незважаючи на багаторічну роботу в політиці, Пелозі є матір’ю 5 дітей та бабусею 5 внуків.

Ще декілька відомих жінок зайняли важливі позиції в американській політичній еліті. Серед них Ліза Маковскі з Аляски, дочка губернатора острова, Елізабет Доул – дружина кандидата в президенти Боба Доула, і накінець сенатор Гіларі Клінтон – дружина відомого екс-президента. Сьогодні 535 членів обох палат конгресу мають у своєму складі 74 жінки, і лідери правозахисних жіночих організацій задоволені таким прогресом.

Ще однією особливістю нового складу Конґресу стало те, що новим лідером республіканської більшості в Сенаті став Віл Фріз із Теннесі – перший в історії доктор наук, номінований на лідера.

Цей Конґрес також став своєрідним продовженням поколінь: іще низка конґресменів та сенаторів походять з відомих політичних династій, який називають новою американською елітою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG