Доступність посилання

ТОП новини

Британія озирається на іміґрантів і шукає рицин


Британія озирається на іміґрантів і шукає рицин

Прага, 9 січня 2003 – Арешти в Лондоні останніми днями семи осіб, імовірно пов’язаних із виробництвом смертельної отрути рицину, викликає в Великій Британії підвищену увагу до прибульців. Адже принаймні шестеро з затриманих – вихідці з Північної Африки, шукачі політичного притулку.

Нагадаю, що в вівторок британська поліція повідомила, що в неділю антитерористичні підрозділи затримали шістьох північноафриканців, коли в одному з помешкань на північній околиці Лондона було знайдено сліди рицину й обладнання для його виробництва. У середу було оголошено, що в вівторок у цій справі затримано ще одну особу. Але сам рицин досі не знайдено…

До більшої пильності щодо іноземців закликав у четвер у виступі на радіо БіБіСі лідер консервативної опозиції в Великій Британії Дункан Смит. «Ось як ми мали б бути пильними щодо людей, які, ймовірно, намагаються підірвати наше суспільство й учинити терористичні акти, ось як ми мали би дбати про те, кого до себе впускаємо», – заявив Смит. Так політик прокоментував газетні повідомлення про те, що саморобну хімічну лабораторію зі слідами рицину поліція знайшла в комунальному помешканні, в якому було поселено двох підлітків із Північної Африки – хлопці попрохали в Великій Британії політичного притулку, заявивши, що вдома зазнають переслідувань.

Крім північноафриканського походження принаймні шести з семи затриманих у цій справі, поліція нічого не повідомляє й не коментує твердження преси, що йдеться про вихідців із Алжиру. А ця колишня французька колонія в північній Африці є розсадник ісламського екстремізму, нагадує лондонський експерт Ґарт Виті, що його цитує агентство Ройтерз. «Після Осами бин Ладина та його безпосередніх заступників, які пов’язані з Єменом і Саудівською Аравією, на черзі йдуть саме алжирці», – каже він.

Доказів про контакти затриманих нині з Аль-Каедою чи якоюсь іншою конкретною терористичною організацією наразі нібито ще немає. Але агентство Франс Прес цитує дані джерел із французької розвідки, яка співпрацює в цій справі з британськими колеґами: дехто з підозрюваних, за цими даними, належить до групи войовничих ісламістів, яка відбула навчально-тренувальні програми в Афганістані, в Панкіському міжгір’ї Грузії, а потім у Чечні.

Агентство Ройтерз у свою чергу згадує своє джерело з органів безпеки, яке вважає: найімовірнішим наміром арештованих було підкинути отруєні рицином вершки кільком особам і викликати масову паніку, не призводячи до численних смертей. Рицин, що виробляється з поширеної в усьому світі рослини рицини – отрута, від якої немає порятунку, він обов’язково вбиває жертву протягом кількох днів, – але, за словами фахівців, придатний радше до вбивства окремих осіб, ніж як зброя масового знищення.

Хто міг би стати цього разу жертвою чи жертвами – залишається лише здогадуватися. Британські засоби інформації повідомили, що поліція вже посилила охорону політичних діячів, громадських будинків і транспорту; сама ж поліція і це зі зрозумілих причин не коментує.

Натомість органи правопорядку й охорони здоров’я закликають до пильності – тільки не щодо вихідців із інших країн, як то роблять політики, а щодо ознак можливого отруєння рицином, схожих на ознаки грипу: гарячки, болів у шлунку, розладу шлунку й блювоти. Адже в знайденій лабораторії виявлено лише рештки виробленого там рицину; невідома його кількість перебуває невідомо де.

Пошуки отрути, як і можливих інших спільників затриманих осіб, тривають. А Велика Британія, яка досі мала своїх власних терористів у Північній Ірландії, починає звикати до того, що їй тепер може загрожувати й міжнародний тероризм…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG