Доступність посилання

ТОП новини

Рішення губернатора штату Ілінойс помилувати в’язнів, засуджених до смертної кари, замінивши її на довічне ув’язнення, викликало жваву реакцію в Америці


Рішення губернатора штату Ілінойс помилувати в’язнів, засуджених до смертної кари, замінивши її на довічне ув’язнення, викликало жваву реакцію в Америці

Нью-Йорк, 14 січня 2003 – Рішення губернатора штату Ілінойс Джорджа Раєна помилувати понад 150 в’язнів, засуджених до смертної кари, замінивши її довічним ув’язненням, викликало жваву реакцію в Америці. Раєн, який іще рік тому проголосив мораторій, тобто тимчасове припинення смертної кари, заявив, що система судочинства має вади, притаманні всім людям, отож, можливі судові помилки і, як наслідок, страта невинної людини. Супротивники смертної кари вітають рішення губернатора Раєна. Але прихильники найвищої міри покарання вважають, що вона служить ефективним заборолом тяжким злочинам.

Насамперед варто зазначити, що Джордж Раєн – республіканець і все життя був переконаним прихильником смертної кари, подібно до більшості своїх однопартійців, включно з президентом Джорджем Бушем. Коли Буш був губернатором Техасу, в тому штаті за його підписом стратили понад 130 засуджених злочинців.

Арі Флайшер, прес-секретар президента, коментуючи рішення губернатора Раєна, сказав: “Президент уважає, що смертна кара сприяє запобіганню злочинам. Він уважає, що, коли йдеться про особливо тяжкі, жахливі злочини, смертна кара рятує життя (потенційних жертв)”, – каже представник Білого дому, підкресливши водночас, що це питання належить до юрисдикції кожного штату окремо.

Більшість американців, як показують опитування громадської думки, схвалюють смертну кару як гідну міру покарання за найтяжчі злочини. За одними соціологічними дослідженнями 80 відсотків виступають за збереження інституту смертної кари, за іншими – дві третини американців.

Але правозахисні організації Америки, включно з найвпливовішими, такими як Г’юмен Райтс Уотч (Human Rights Watch), уважають, що з такою настановою американці пасуть задніх, бо в країнах Європейського Союзу смертну кару скасовано як жорстокий, негуманний вид покарання. Так само у Південній Африці, і навіть у Росії оголошено мораторій. До речі, Нельсон Мандела, гуманіст, нагороджений Нобелівською премією миру колишній президент Південної Африки, надіслав поздоровлення губернаторові Раєнові. Правозахисні організації закликають до всеамериканського обговорення проблеми, сподіваючись, що це сприятиме новій настанові щодо смертної кари.

Треба сказати, що Джордж Райєн не самотній у своїй настанові. Перріс Ґленденінґ, губернатор Меріленду, торік, наслідуючи приклад колеги, теж оголосив мораторій і зупинив виконання смертних вироків у своєму штаті, очікуючи завершення праці над науковим вивченням юридичних проблем смертної кари та того, наскільки справедливе її застосування. Нині це дослідження Мерілендського університету опубліковане – і воно, як виглядає, підтримує заклик правозахисних організацій до всенародного обговорення питання щодо справедливості смертної кари.

1972 року Верховний Суд Сполучених Штатів окремим рішенням припинив її, але згодом це рішення скасували. Смертна кара є законною мірою покарання у 38 з 50 штатів Америки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG