Доступність посилання

ТОП новини

Джордж Буш готовий поновити гуманітарну та енергетичну допомогу Північній Кореї, якщо Пхеньян зліквідує програми ядерної зброї


Джордж Буш готовий поновити гуманітарну та енергетичну допомогу Північній Кореї, якщо Пхеньян зліквідує програми ядерної зброї

Вашинґтон, 15 січня 2003 – Президент Сполучених Штатів Джордж Буш висловив готовність поновити гуманітарну та енергетичну допомогу Північній Кореї у випадку, якщо комуністична влада у Пхеньяні зліквідує програми виготовлення ядерної зброї. Крім Росії, яка планує вислати спеціального посланника до Північної Кореї, також Китай висловив готовність стати посередником у вирішенні північнокорейської кризи.

Власне тепер у Пекіні перебуває спеціальний американський посланник у корейських справах, помічник державного секретаря США Джеймз Келлі. Це вже його третій візит до китайської столиці за минулі кілька місяців.

Президент США Джордж Буш висловив сподівання, що північнокорейську кризу буде вирішено дипломатичним шляхом, і передусім за сприяння Росії, КНР та Південної Кореї – тобто держав – сусідів Північної Кореї.

Білий дім привітав ініціативу Пекіна провести переговори із північнокорейськими комуністичними представниками та стати посередником для переговорів між Вашинґтоном і Пхеньяном.

Президент Буш іще раз висловив готовність поновити гуманітарну допомогу та постачання нафти до Північної Кореї, проте, за його словами, не може бути й мови про переговори щодо північнокорейських ядерних програм. Ці програми слід ліквідувати згідно з міжнародними домовленостями, вважають США.

Попри те, що Китай вважається союзником Північної Кореї, Пекін також різко супротивиться планам Пхеньяна розгортати ядерні програми та ракетні технології. Це, на думку китайських експертів, може призвести до непередбачуваної гонки озброєнь в азійсько-тихоокеанському реґіоні. Китайська влада приєдналася до міжнародного співтовариства й також засудила рішення Пхеньяна вийти з договору про нерозповсюдження ядерних озброєнь та ракетних технологій.

“Північна Корея – це взагалі перша країна, яка виходить із договору про нерозповсюдження”, – заявив генеральний секретар ООН Кофі Аннан, висловлюючи сподівання, що Пхеньян поновить виконання усіх міжнародних домовленостей і зобов’язань.

Щоправда, напередодні американсько-китайських переговорів комуністична влада Пхеньяна створила небажану несподіванку для КНР. Північнокорейський посол у Пекіні оприлюднив повідомлення, що його влада, відмовляючись від ухвалень 1999 року, вирішила відновити випробування балістичних ракет далекого радіуса дії. Як зазначають експерти, така непередбачувана поведінка комуністичного лідера Кім Чен Іра, який успадкував владу від свого батька, творця комуністичної Кореї, занепокоює також Пекін.

Тим часом сьогодні влада Південної Кореї погодилася провести наступного тижня на міжурядовому рівні новий, уже дев’ятий раунд переговорів із представниками Пхеньяна. Зрозуміло, що на порядку денному буде ядерна криза.

Згідно з останніми повідомленнями, до Пекіна 16 січня відбуває також Александр Лосюков, спеціальний посланник президента Російської Федерації Владіміра Путіна, який обговорить із лідерами країн реґіону російський пакет пропозицій вирішення північнокорейської ядерної кризи. Після візиту до Пекіна та Пхеньяна спеціальний російський посланник прибуде до столиці Сполучених Штатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG