Доступність посилання

ТОП новини

Візит Кучми до країн Перської затоки


Візит Кучми до країн Перської затоки

Київ, 15 січня 2003 – Президент України Леонід Кучма 18 січня починає візит країнами Перської затоки. Він має відвідати Саудівську Аравію, Бахрейн, Об’єднані Арабські Емірати та Кувейт. Візит триватиме п’ять днів. Україна зацікавлена в інвестиціях з цього у свою нафтогазову промисловість регіону, а сама готова постачати туди зброю.

Останнім часом Україна робить особливу ставку на країни Перської затоки та Близького Сходу. Минулого року Леонід Кучма побував у Сирії, Ливані, Йорданії; міністр закордонних справ України – у Кувейті, Катарі, Об’єднаних Арабських Еміратах та Омані. Нині ж президент України знову їде до країн Перської затоки.

Посол України з особливих доручень Віктор Нагайчук заявив 15 січня, що цей візит є ознакою пріоритетного ставлення України до цього реґіону: «Це перший в історії двосторонніх відносин України з державами реґіону візит глави української держави до цих країн, і це вже обумовлює його важливість. Треба визнати сьогодні, що протягом певного часу, можливо, з нашого боку була недооцінка потенційних можливостей нашого співробітництва з цими країнами, і зараз відбувається якраз виправлення ситуації».

Під час цього візиту планується підписати низку угод, які будуть скеровані на створення умов для вкладення інвестицій із країн цього багатого реґіону в Україну. Зокрема, не виключається можливість участі арабських країн у реалізації міжнародного проекту Одеса-Броди-Ґданьськ, а також і інших проектах нафтотранспортної мережі України.

Разом із тим відомо, що Україна зацікавлена також і в продажу продукції свого оборонного комплексу до країн Перської затоки, вважає Віктор Нагайчук: «Незважаючи на те, що країни реґіону мають традиційних партнерів у сфері озброєнь (протягом тривалого часу вони орієнтувалися і орієнтуються на поставки озброєнь переважно з західних країн – Сполучені Штати, Великобританія і так далі), але вони готові до диверсифікації джерел постачання військової техніки і озброєнь. І вже сьогодні можна сказати, що з боку деяких країн реґіону виявляється чіткий інтерес до можливих поставок озброєння українського виробництва».

У 2000 році Україна вже мала контракт на поставку бронетранспортерів для армії Об’єднаних Арабських Еміратів. Тоді йшлося про 90 машин.

Що ж до політичних питань, які збирається порушити українська делегація в країнах Перської затоки, то це близькосхідне врегулювання, ситуація навколо Афганістану та Іраку. Україна зацікавлена у вирішенні конфлікту навколо Іраку мирними засобами. Ця позиція офіційного Києва збігається з офіційною позицією країн реґіону, вважає посол України з особливих доручень Віктор Нагайчук: «Безперечно, іракська тема буде однією з домінуючих тем під час цього візиту. Українська сторона готова довести свою позицію щодо цього питання в усіх нюансах до керівництва цих країн. Ми готові до співробітництва в тому, щоб ця криза не вилилась, скажімо, у широкомасштабний конфлікт».

Що ж до того, чи не ризиковано Леонідові Кучмі їхати до Перської затоки, де от-от може розпочатися військова кампанія під проводом США та Британії проти Іраку, то на це Віктор Нагайчук зауважив: «Президент сам відправляється туди, він має повне право це робити. Безперечно, ми усвідомлюємо, що ситуація досить гостра. Як ви знаєте, з боку США і деяких їхніх союзників повним ходом продовжується активна підготовка до проведення можливої військової операції проти Іраку. В той же час ми сподіваємось і виходимо з того, що різкого загострення ситуації в період візиту не відбудеться».

Візит Леонід Кучми до Саудівської Аравії, Бахрейну, Об’єднаних Арабських Еміратів та Кувейту триватиме до 22 січня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG