Доступність посилання

ТОП новини

У Детройті відбувається Міжнародна автомобільна виставка


У Детройті відбувається Міжнародна автомобільна виставка

Нью-Йорк, 15 січня 2003 – У Детройті відбувається Міжнародна автомобільна виставка. Її вважають першим за значенням автосалоном нового року. Провідні автобудівні компанії привезли до Кобо-Центру в Детройті все найкраще, що в них є, сподіваючись перемогти у боротьбі за серця й гаманці американців. Американський ринок найбільший у світі, щороку у Сполучених Штатах купують майже 14 мільйонів автомобілів і вітчизняного, і закордонного виробництва – японського, німецького, шведського тощо.

На відміну від інших виставок, де показують здебільшого нові моделі й нові марки, у Детройті акцент роблять на нових модифікаціях уже відомих марок із високою репутацією, а також на концептуальних моделях, тобто на розробках машин найближчого майбутнього. Форд показує новий варіант своєї знаменитої вантажівки F-150. За статистикою цей пікап – найпопулярніша у світі машина. Щороку розкуповують 900 тисяч цих пікапів. Нова модифікація більша за розміром і з новим потужним двигуном на 300 кінських сил.

Узагалі, таке враження, що автовиробники змагаються – хто запропонує найпотужнішу модель. Справжньою зіркою детройтського салону став навіть не автомобіль, а мотоцикл із двигуном на 10 циліндрів, потужністю 500 кінських сил – Додж Томагок. Верхи на цьому монстрі в’їхав до виставочного центру Вольфґанґ Бернгард – віце-президент компанії Крайслер. Конструктори посадовили на мотоцикл двигун, позичений від спортивної машини Додж Вайпер.

Узагалі на шоу багато автомобілів із двигунами на 10 і навіть 12 циліндрів. Тут і Мерседес Майбах, і новий Ролс-Ройс Фантом, і Буґатті, італійське спортивне авто, ціною півмільйона доларів. Але, здається, усі рекорди побив новий Каділак-16 – суперпотужна модель із майже авіаційним двигуном на 16 циліндрів, 1000 кінських сил. Невідомо, щоправда, чи надійде цей над-Каділак у масове виробництво на заводах Дженерал Моторз. Фірма ще не вирішила.

Цікаво, що поруч із усіма згаданими велетнями, що їх американці називають “бегемотами”, загальну увагу привертають нові економічні і доступні за ціною машини, гібридні моделі, що працюють водночас на бензині і на електриці. Це японські легкові Тойота Праюс (Toyota Prius) і Гонда Інсайт (Honda Insight), а також американський всюдихід Форд Ескейп (Ford Escape). Ці моделі вважають передвісниками нової революції в автобудуванні. Спеціалісти кажуть, що в наступному десятиріччя гібрид поступово витіснятиме класичний бензиновий двигун.

На Форді Ескейп – чотирициліндровий бензиновий двигун і електромотор. Коли машина зупиняється на червоне світло, двигун вимикається. Починає працювати електромотор, поки машина не набере швидкості, а тоді вже знову вмикається двигун. Кінетичну енергію, що виробляється в момент, коли водій натискає на гальма, використовують для заряджання акумуляторної батареї за допомогою так званої “системи регенеративного гальмування”. Гібрид споживає удвічі менше пального і відповідно менше забруднює повітря вихлопними газами.

За підрахунками економістів, якби всі автомобілі всюдихідного типу, що їх купують американці, були споряджені гібридними двигунами, це дозволило б зекономити майже 4 мільйони тонн нафти щороку. Одначе, гібридне авто дорожче від традиційного. Наприклад, маленька Гонда Інсайт, двомісна, коштує 20 тисяч доларів. Даймлер-Крайслер цього року пропонуватиме гібридний варіант свого всюдихода Дюранґо, який коштує на 3 тисячі доларів дорожче від звичайної моделі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG