Доступність посилання

ТОП новини

Прямий ефір: Чому неформальний саміт СНД відбудеться в Івано-Франківську, якщо Україна не є членом СНД? Конфлікт між кримськими татарами та російськими козаками в Криму – хто його розпалив і навіщо?


Прямий ефір: Чому неформальний саміт СНД відбудеться в Івано-Франківську, якщо Україна не є членом СНД? Конфлікт між кримськими татарами та російськими козаками в Криму – хто його розпалив і навіщо?

Київ – Прага, 16 січня 2003 – Ведуча – Ганна Стеців. Гості: Геннадій Руденко / СДПУ/о//, Юрій Павленко / «Наша Україна»/, Лариса Скорик – відома громадська діячка, Рафат Чубаров - представник кримських татар, депутат Верховної Ради.

Ганна Стеців

Добрий вечір, шановні радіослухачі.

Розпочинаємо нашу традиційну дискусію на найбільш актуальну тему дня. Чому неформальний саміт СНД відбудеться через кілька днів в Івано-Франківську, якщо Україна не є членом цього союзу? Чи не стоїть за ідеєю обрати головою СНД / про це говорять у суспільстві / президента Леоніда Кучму якийсь сценарій, який вплинув би як на перспективи України, так і на перспективи самого її президента. І друга тема: Конфлікт між кримськими татарами та російськими козаками в Криму – хто його розпалив і навіщо? У дискусії беруть участь представники різних політичних сил – провладних і опозиційних. Це Геннадій Руденко із СДПУ/о/, партії, яку очолює Віктор Медведчук, Юрій Павленко з «Нашої України», блоку Віктора Ющенка / це два депутати, які входять до об’єднання «Нове покоління»/, Лариса Скорик – відома громадська діячка, яку представляти нашому слухачеві не треба, і представник кримських татар, депутат Верховної Ради Рефат Чубаров.

Перед тим як ми розпочнемо дискусію, попросимо нашу кореспондентку Юлію Жмакіну коротко подати нам фабулу першої для обговорення теми.

Юлія Жмакіна

Підготовка до саміту Співдружності Незалежних Держав триває, начебто, виключно в економічному ключі, як зробити ефективною Співдружність. Леонід Кучма також говорить про це:« Якщо ми будемо мати перспективу ефективності роботи цього союзу і, насамперед, із точки зору економіки, бо політичних структур нам на сьогоднішній день і так вистачає. А в економіці, я маю на увазі, насамперед, зону вільної торгівлі».

Але, чи, насправді, саме це буде головною новиною саміту? І, до речі, чому саме в Івано-Франківську він відбуватиметься? Спостерігачі у Києві зазначають, що не лише економіка домінуватиме на саміті. «Рушницею в кутку» повисла пропозиція Володимира Путіна, проголошена під час кишинівської зустрічі лідерів СНД щодо ротації посади голови Ради країн Співдружності. І відразу ж російський президент запропонував Леоніда Кучму на цю посаду. З цим не погодилися лідери Узбекистану, Вірменії та Білорусі. Але, навіть, не це ускладнює ситуацію зі ймовірним головуванням Кучми. Україна не є повноцінним членом СНД. Утім юристи Кучми переконали його, що це не перешкода. Перший президент, який зробив усе, щоб Україна не стала повноцінним членом СНД, Леонід Кравчук пояснює, що ж означатиме, якщо Леонід Данилович погодиться на пропозицію Володимира Володимировича:«Якщо президент наш не буде заперечувати проти пропозиції Росії, то нам потрібно визначитись, підписати статут, стати дійсним членом економічного союзу, у юридичному плані зафіксувати своє правове перебування у СНД».

Однак, у Києві лунають і припущення, що, начебто, посада головуючого СНД не що інше, як можливий варіант підстраховки для Кучми на випадок дострокових виборів в Україні. То, що ж стоїть, насправді, за ідеєю провести неформальний саміт СНД саме в Івано-Франківську?

Ганна Стеців

Що скаже на це представник провладної політичної сили Геннадій Руденко?

Геннадій Руденко

Я маю честь представляти фракцію СДПУ і хочу сказати, що не є ініціатором проведення цього саміту. Це ідея виконавчої влади. Якщо в Івано-Франківську буде проводитися саміт - це не є погане, це добре, з моєї точки зору. Щодо рішень, які будуть прийняті на цьому саміті, я не впевнений, що буде варіант того, що Леонід Кучма може стати керівником цієї спілки. Я не впевнений, що за цей час немає ніяких думок у лідерів, які не погодилися на останній зустрічі з пропозицією Володимира Путіна. Але, повторюю, я погоджуюся з нашим лідером фракції Леонідом Кравчуком, - якщо нас, політичних представників, переконають, що це є економічно вигідне, ми будемо над цим думати.

Ганна Стеців

Думайте. Мені здається, що більше би ми тішилися, якби в Івано-Франківську було б, скажімо, засідання Європейської комісії, але нема наразі на то ради. Представник опозиції, пане Юрій Павленко, що Ви думаєте з цього приводу?

Юрій Павленко

Насамперед, хотів би повернутися трохи в історію – що таке СНД і роль України в СНД. Україна є засновником цієї організації і створила її у 91-му році разом із Росією й Білоруссю. Тому формально вона якби причетна взагалі до створення цієї організації. І ця організація є українською.

Лариса Скорик

Щось таке вперше чую.

Юрій Павленко

По-друге, якщо ми сьогодні візьмемо, то фінансує керівництво СНД на 50% Росія, на 16% - Україна. По-третє, неформальні зустрічі як механізм роботи всередині СНД теж придумала Україна і ввела їх уперше в Ялті 2000-го року...

Ганна Стеців

Я нічого не сплутала? Ви до якого блоку належите?

Юрій Павленко

Я це говорю для того, щоб ми об’єктивно розуміли, чому це відбувається. Критикувати завжди простіше. Я стою якраз на європейському виборі України і на тих позиціях, щоб Україна якнайшвидше інтегрувалася і в НАТО, і в ЄС. Але сьогодні існує СНД, і ми є фактично в СНД.

Що таке СНД узагалі? Це не інтеграційна структура, а структура для механізму консультацій і переговорів для того, щоб поглибити двосторонні відносини. І вона нам може стати в пригоді і необхідна, по-перше, для вирішення питань торгівлі регіонального рівня...

Ганна Стеців

Добре. Молоді депутати з боку «Нашої України» мусять вчитися коротко говорити, бо ми маємо мало часу. А в нас є депутат із досвідом, депутат першого скликання Верховної Ради України, яка при тому всьому була. Пані Скорик, що Ви скажете на висловлювання тут думок, які прозвучали з вуст молодих депутатів як провладних, так і опозиційних?

Лариса Скорик

Мушу сказати, що представник провладної структури висловився досить цікаво. Мені здається, він сказав те, що завжди варто робити – ми подумаємо. А от, що сказав пан Павленко, мене щиро здивувало, бо я вперше чую, що Україна була ініціатором створення СНД.

Юрій Павленко

Засновником...

Лариса Скорик

І засновником. В жодному випадку. Даруйте, але в 1992 році, у серпні, я була у складі делегації, яка під керівництвом першого президента України Леоніда Кравчука їздила в Бішкек. Як ви думаєте, з якою метою? – не підписати статут СНД, і це успішно зробила.

Юрій Павленко

Але я не говорю про підписання статуту, ми не є дійсними членами...

Лариса Скорик

Пане Павленко, дайте мені закінчити свою думку. Україна зробила все тоді для того, щоби ця структура не стала міждержавним утворенням. І тоді, коли ми мали суперечки з російськими представниками, які намагалися нам довести, що СНД є суб’єктом міжнародного права, то тоді ми зрозуміли, що у Росії була, є і залишається ця поки що нездійснена мрія - перетворити СНД в суб’єкт міжнародного права, в новий союз. Але те, що ви сьогодні кажете... Власне тоді тільки Кравчук і Ніязов, який собі це міг тоді дозволити спокійно, відкривши такі поклади нафти і газу, не підписали статут СНД, чим ввели тоді Бориса Єльцина в транс. І я була свідком, як вони це майстерно зробили. Особливо пан Кравчук. Я можу погодитися з висловом пана президента Кравчука про те, що якщо, справді, нині діючий президент прийме таку пропозицію, то це не тільки однозначно буде засвідчувати, що ми визнаємо, що Україна хоче увійти до нового державного утворення. Але, з другого боку, це дуже слизька тема... Як кажуть, ніколи не є так зле, щоб не могло бути гірше...

Ганна Стеців

Пане Чубаров, а Ви як думаєте?

Рефат Чубаров

Продовжуючи те, що сказала пані Скорик, можу додати, що в минулому скликанні, коли я вже був народним депутатом, ми протидіяли тому, щоб не дати вступити в Міжпарламентську асамблею країн СНД, але це нам не вдалося, бо тоді головував пан Ткаченко, і все такі рішення було прийняте. Але це не говорить про те, що ми приєдналися до СНД. Я хочу підкреслити, що дуже слушну думку сказав пан Кравчук. І з цього виходить, що алогічно, по-перше, обрати главу держави головою цієї структури, а потім, щоб країна приймала рішення про вступ або не вступ. Думаю, з точки зору нормальної логіки, не може бути обрання президента нашої держави головою цієї структури.

Юрій Павленко

Якщо дозволите, я б хотів маленьку репліку. Я переконаний, що в той час це було дуже правильне рішення, і добре, що ми до сьогоднішнього дня не стали дійсним членом, тобто не підписали статут. Тому сьогодні Росія робить все можливе, щоби ми це зробили, і тому готується новий статут СНД.

Але до сьогоднішнього дня, дякуючи на той час Ларисі Скорик, іншим народним депутатам, Україні вдавалося робити в СНД усе те, що вона хотіла. Тобто фактично СНД до сьогоднішнього дня з моменту свого створення існувала за українським сценарієм.

Ганна Стеців

Ви теж так думаєте, пане Руденко? Чи, справді, за тими чутками, що, готують президенту Кучмі крісло голови цієї Співдружності, стоїть можливість якогось сценарію відходу президента Кучми ще до звичайних, а не дострокових виборів?

Геннадій Руденко

Справа в тому, що політиці я тільки навчаюсь і мушу визнати, що одним із найталановитіших, з моєї точки зору, політиків України є сьогоднішній лідер нашої фракції Леонід Кравчук, який зі своїми колегами міг, по-перше, сказати «А», інколи не сказати інших букв, і при цьому процес якимось чином був зрушений . Справа політиків дійсно, інколи відкласти питання на завтрашній день, інколи зробити собі вихідний і тримати ситуацію під своїм контролем. Це Україні вдавалося.

Щодо можливого сценарію, я не знаю. Справа в тому, що коли Ви кажете «представники пропрезидентських фракцій», я мушу визнати, що сьогодні дійсно інститути влади визнають величезну трансформацію. Намагаючись критикувати владу в цілому, без перебору, ми робимо собі погану послугу, втрачаємо віру в те, що влада взагалі може щось змінити. І втрачає сенс приходити до влади, тому що ми спочатку намагаємося очорнити інститут президентства, інститут прем’єрства, потім депутатства...

Ганна Стеців

Але ми тут нічого не очорнюємо.

Геннадій Руденко

Я кажу в цілому про те, що в усій критиці я відчуваю сарказм. Сьогодні вже бути депутатом не так почесно, як було, мабуть, за часів Лариси Скорик...

Ганна Стеців

Але депутати самі собі таку послугу зробили.

Геннадій Руденко

Можливо, це такий час, така доля. Можливо, доля майбутніх депутатів буде кращою. Усі ми намагаємося прийти до влади. Тому, щодо Вашого питання, я не знаю сценарію. Я думаю, що більшість депутатів більшості не знають сценарію, і думаю, що і більшість владних чиновників не знають сценарію. Це такі можливі варіанти, які будь-ким можуть бути озвучені – на вулиці, в парламенті... Є ідея, давайте її озвучимо! І потім будемо з вами витрачати час на те, що, ось, є така ідея, що Леонід Кучма піде у відставку. Хто в країнах СНД «саморучно» відмовляється від влади? Ніхто!

Ганна Стеців

Єльцин. Пані Скорик, будь ласка.

Лариса Скорик

Я завжди маю якусь свою особливу думку. Думаю, в цій ситуації, безперечно, найбільше зацікавлена Росія, і сьогодні вона цю тему проводить розмаїтими методами. Як не дивно, сьогодні Росії ще більше ніж будь-кому в Україні вигідно якнайшвидше зробити в Україні дострокові президентські вибори. Дивно, що я таке кажу? Ні, не дивно.

Ганна Стеців

Дуже дивно.

Лариса Скорик

Ні, не дивно! Справа в тому, що Росія вже вичерпала свій діалог із Кучмою, і справи з Кучмою в неї закінчені. Якщо президент Кучма цього не розуміє, то це його проблеми. У неї сьогодні є зовсім інша думка, щоби залишити надзвичайні повноваження президента. При всій моїй опозиційності до цієї влади, яка тягнеться з давнього часу, я розумію, що за останній час самостійно чи не самостійно, але президентом були озвучені дві речі, які не сподобались Росії. Це можливість встановлення в Україні парламентсько-президентської республіки, тобто зменшеними повноваженнями єдиноначального президента, якого Росія завжди хоче ставити в Україні сама. І друге те, що президент поїхав до Праги на саміт, щоби Україна не залишилася, як кажуть, «викинутою за тин». Ці два кроки дуже не сподобалися Росії. Я маю підстави це стверджувати, бо маю інформацію, як кажуть, просто з Москви. Хочу зазначити, що тут одразу вирішуються дві справи. Якщо хтось думає, що Росія хоче, щоб сьогодні в Україні її стан був необмеженим, їй треба зберегти цю необмеженість повноважень президента в Україні, але поставити такого, хто буде гутаперчевим, але не сильним і не амбітним. Я це знаю давно – ще за часів Кравчука. Коли вони зрозуміли, що він веде свою лінію, то цього президента треба було зняти достроково. Я хотіла би, щоб наші політики всі разом зазнали одного інтересу – українського державного інтересу. Уже вистачить того, щоб нам призначали і знімали президентів, інших високих посадових осіб із Москви. Я вважаю, що це неприпустимо. Сьогодні відхід Кучми на це місце - дуже ефемерний і нестійкий. СНД може означати дві речі. По-перше, Росії терміново! поставити президентом в Україні того, кого вона хоче. І, по-друге, намагатися тиснути на нового голову, аби СНД стала структурою, у яку ввійшла Україна. Самозахист президента Кучми повинен бути такий, щоб він це усвідомив.

Ганна Стеців

Чи Юрій Павленко з блоку «Наша Україна», виходячи зі сказаного пані Скорик, не вважає, що, може, опозиції треба зараз починати підтримувати президента Леоніда Кучму?

Юрій Павленко

Я так не вважаю, але можу погодитися з частиною висловів пані Скорик. Якщо проаналізувати, що відбувається, чому саміт, хоч і неформальний, проходить в Україні, і взяти останні півтора року або з моменту, коли почалися відомі скандали в Україні, то побачимо, що за цей час в Україну майже не надійшло західних інвестицій. За останні 1.5 роки величезна кількість українських підприємств куплені російським капіталом, тобто відбувається купівля України зсередини. Я можу передбачити, що всі скандали за останній час в Україні - це елемент недобросовісної конкуренції зі сторони Росії, коли вона таким чином намагалася вибити з України західний капітал і вибити нас із європейських структур. Тут питання не стільки Кучми як особи, а тут питання 50 мільйонів громадян України, які живуть у центрі Європи.

Ганна Стеців

Геннадій Руденко із СДПУ/о/, що Ви з цього приводу думаєте?

Геннадій Руденко

Я озвучу свою точку зору, думаю, сценарій, який Ви озвучили як можливий...

Ганна Стеців

Це пан Томенко заявив.

Геннадій Руденко

Вважаю, що це, як і багато думок пана Томенка, ілюзії. Багато аналітиків можуть придумати 20-30 варіантів подальших подій. Моя точка зору більш оптимістична. Сьогодні, думаю, настав такий час, коли нашим політикам треба менше думати про свої власні амбіції, а думати про майбутнє України. Не так багато часу залишилося до президентських виборів і потрібно зрозуміти, що владу потрібно поважати і чути.

Ганна Стеців

А хто сказав, що потрібно поважати, треба завоювати, мабуть, цю повагу?

Геннадій Руденко

Безумовно, всі, хто прийшов в політику, думають про свою владу. І союзи бувають як постійні, так і тимчасові. Справа в тому, що шлях до влади у кожного свій особистий.

І подальший розвиток подій – хто з ким буде групуватися – ще ніхто не може передбачити.

Ганна Стеців

Чи СДПУ (о) і сьогоднішня влада – це союз постійний чи тимчасовий?

Геннадій Руденко

Знову повертаємося до класики, нічого не буває постійного, це моя особиста точка зору.

Ганна Стеців

Дуже цікава точка зору представника СДПУ(о).

На цьому нагадаю – в ефірі “Вечірня Свобода”, дискусія про неформальний саміт СНД, який розпочнеться в Івано-Франківську 28 січня.

Приступаємо до обговорення другої теми. Перед тим, як в Україну мають з’їхатися лідери держав, які утворилися внаслідок розпаду колишнього радянського союзу, в незалежній Україні склалася тривожна ситуація в Криму.

Зараз ми вмикаємо зв’язок з Кримом і довідаємося від нашого кореспондента Володимира Притули, що там відбувається.

Володимир Притула

Добрий вечір. Майже три доби триває протистояння між кримськими татарами і російськими козаками в селищі Морське під Судаком. Між ними у вівторок сталася сутичка, є двоє постраждалих, двоє поранених. Сьогодні там відбулося два мітинги. У селище Морське прибули всі перші особи Криму. Представникам влади під вечір вдалося посадити за стіл переговорів обидві сторони.

Цілий день тут вирували мітинги, в одному взяли участь півтисячі кримських татар, вони вимагали відставки голови селища та заборони діяльності російського козацтва. В іншому мітингу мітингували до 300 активістів проросійських організацій і місцевих козаків. І там, і там лунали заклики до рішучих дій проти супротивників, вищим особам вдалося перевести ці мітинги в мирне русло. Під вечір люди розійшлися.

Ганна Стеців

Дякую. УНІАН подає: “Відбулося зіткнення кримських татар і місцевого козацтва”. Отже, кримські татари – не місцеві, а козаки подаються як місцеве населення. Це лише репліка.

Запитання ж таке: російські козаки в Криму – парамілітарна організація, татари – теж парамілітарна сила. Пане Чубаров, чи толерування в Криму парамілітарних чисельних груп – чи це непряма провокація?

Рефат Чубаров

По-перше, конфлікти між групами населення і владою виникають в усіх регіонах України. Але дійсно, Крим – це такий специфічний регіон, коли недобросовісні посадовці, аби вирішити свої інтереси, намагаються перевести конфлікти в площину етнічних конфліктів. Те ж саме сталося в селищі Морському, коли влада, з одного боку, не надаючи кримським татарам землю, спекулює цією землею.

Чи є парамілітарна організація в Криму? Я знаю, що є 5 козачих організацій, автономних, конкуруючих між собою. І тільки одна з них займається проблемами відродження українського козацтва як історичного явища. Всі інші обслуговують певні політичні структури.

Ганна Стеців

Пане Скорик, Ви багато зробили для міжнаціонального примирення в Україні. Як Ви кваліфікуєте ситуацію, яка склалася зараз в Криму?

Лариса Скорик

Я кваліфікую її елементарно – так , як і 2-3 роки тому. Я казала, що Крим буде обов’язково використаний Росією як детонатор, якщо ми їй дозволимо це робити. І як бачите, ми це дозволяємо і вона цю справу посилює. Я пам’ятаю, як Росія казала, що, буцімто кримські татари готують бойовиків для Чечні. Це все нісенітниці, аби тільки мати позицію – в Криму повинен бути порядок.

На жаль, велика частина населення Криму походить з сталіністів, які возять за склом своїх автомобілів портрет вождя, в яких ностальгія за цим часом і досі. Не для кого не секретер, що діти відставних НКВД-ів і тих, хто мав причетність до великих знищень, потім, виходячи на пенсію, отримували землі в Криму, дома татар і їхню землю.

Можу заявити, що відбулося. Мені дали всю інформацію. Прекрасну землю у тому ж Морському Леонід Крисов, сільських голова цього селища, віддав московській фірмі, яка називається “Центр книги”. Якщо подивитися, скільки віддано Росії землі, нерухомості в Криму – то це переходить всякі межі!

І в той же час 460 татар у тому селищі 8 років очікують на якійсь клаптик землі, щоб можна було там завести господарство. Вони мусили побудувати тимчасові споруди. Всі втрутилися в цю справу і дійшли компромісу. Компроміс не сподобався, татари самі почали розбирати ці будови. І отаман цього козацтва, Костянтин Курунов ( а це дуже агресивна організація) самочинно брав участь в цьому безчинстві, коли після домовленості, була вчинена провокація, і вночі було сильно побито одного татарина, який зараз лежить в лікарні, а другий має струс мозку. Реакція у людей на це однозначна. Даруйте, це відбувається по всьому Криму!

Тому на жаль, ці “казаки” – люди, які категорично антиукраїнські настроєні!

Ганна Стеців

Пане Руденко, Ви як представник провладної сили в парламенті, що Ви на це скажете?

Геннадій Руденко

Хочу сказати, хоч в цій проблемі не звинувачують СДПУ (о). Якщо серйозно, я проти всіляких форм екстремізму і проти того, що за личиною влади ховаються окремі нелюди...

Ганна Стеців

Чи Ви кваліфікуєте вчинки російських козаків тут як екстремізм?

Геннадій Руденко

У даному випадку кваліфікую вчинки окремої людини. Потрібно шукати першопричину. Звинувачувати після цього окремі організації я не хочу. Хочу, щоб слово взяв Рефат, бо він є фахівцем.

Що ми вимагаємо від влади – щоб вона покарала когось чи засудила?

Ганна Стеців

Ні, ми говоримо про існування парамілітарних сил в Україні. І ставлення до цього факту влади.

Геннадій Руденко

Все-таки, нехай Рефат відповість, яким чином повела себе влада в даному конфлікті. Я особисто засуджую будь-який факт екстремізму.

Чесно кажучи, я цієї проблеми до кінця не знаю.

Ганна Стеців

“Наша Україна”, яка Ваша думка?

Юрій Павленко

Ми з паном Чубаровим представляємо одну політичну силу, блок Віктора Ющенка “Наша Україна”, і два основних лідери кримських татар пройшли за списком “Нашої України”. Але щодо цього конфлікту. Мені б хотілося вірити, що той журналіст, якого Ви цитували, є непрофесіоналом. Не хотілося, щоб це була якась спланована PR-акція щодо приниження кримськотатарського населення.

Друге. Хотілося б вірити, що цей конфлікт локальний і він справді виник тому, що влада не змогла упередити його і вирішити чесно і прозоро питання, яке хвилює частину населення, що живе на цій території.

Лариса Скорик

Яке хвилює корінне населення, даруйте!

Юрій Павленко

Так, так. І дуже не хотілося б, що це переросло в загальнокримське протистояння. Сьогодні можуть використати цю карту, щоб дестабілізувати ситуацію в країні.

Ганна Стеців

Чи можуть, пане Чубаров?

Рефат Чубаров

Коли є конфлікт, треба завжди дивитися, які були причини. Пані Скорик детально все розказала. Дійсно, кілька сотень кримських татар чекають на клаптик землі, щоб будувати собі житло! Хоча там поруч їхні дома! Сотні родин чекають землі. Її нібито немає. Приїжджає якась російська організація і отримує землю. Ось вам підґрунтя.

Треба тепер довести це до конфлікту і щоб забули, чому виникла ця ситуація. Пані Скорик правильно сказала - домовилися всі вищі особи Криму, але прийшли у вівторок ті “козаки” і викликали бійку.

Я сьогодні мав розмову з представниками правоохоронних органів, я дуже попросив їх подивитися, чи немає тут якоїсь дії третього фактору. Про це подумали, коли міністр оборони Шкідченко приїхав до Санкт-Петербургу і сказав, що “ми вже майже домовилися про те, щоб вивести базу Чорноморського флоту з Севастополя”. І я сказав нашим хлопцям, які займаються нормальною політикою: дивіться, щоб не було провокацій. Бо тепер ті, хто не хоче, щоб ця база була виведена з Криму, будуть робити все, щоб показати – нібито комусь там є загроза. Щоб втрутитися.

Тому я попросив правоохоронців подивитися, чому ці козаки дуже цілеспрямовано пішли на дії і в Симферополі, і в Бахчисараї, і в Судаку.

Геннадій Руденко

Є два питання: як ставиться влада до проблеми кримськотатарського населення як корінного населення і проблема окремого конфлікту.

Можливо, провокація, я навіть впевнений, що це провокація. Тому я не хочу, щоб в нас постійно підігрівали і без того складну політичну ситуацію в Україні.

Ганна Стеців

А ми навпаки не підігріваємо, а кажемо - як не допустити, щоб хтось це підігрівав!

Геннадій Руденко

Звичайно. І влада, з моєї точки зору, реагує. Але потрібен результат.

Рефат Чубаров

Півгодини тому я телефонував в Крим, майже вже знайшли домовленості всі сторони, за виключенням козаків.

Лариса Скорик

Вважаю, що центральна влада Україна має взяти цей випадок до дуже серйозного відома і зробити все, щоб цього більше не повторювалося.

І тема реабілітації кримськотатарського народу, яку він вимагає і вимагав, повинна бути вирішена на рівні центральної влади України, якщо кримська влада нічого в цьому не розуміє, даруйте.

Ганна Стеців

На жаль, дискусія добігає кінця. Дякую за участь!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG