Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині запроваджуються суворі заходи нагляду за фінансовими операціями з Україною


У Німеччині запроваджуються суворі заходи нагляду за фінансовими операціями з Україною

Німеччина, 20 січня 2003 – Німецьке Федеральне відомство з питань контролю за наданням фінансових послуг запровадило суворі заходи нагляду за фінансовими операціями з Україною. Про це повідомив у понеділок журнал “Шпіґель”. Справа в тому, що весь грошовий обіг між Україною та німецькими банками потрапив під підозру відмивання незаконних прибутків.

За даними журналу “Шпіґель”, Федеральне відомство з питань контролю за наданням фінансових послуг зобов’язало німецькі кредитні інститути ретельно перевіряти всі операції з Україною, сума яких перевищує 15 тисяч євро. Винятком є лише грошові перекази, де з самого початку підозру у відмиванні грошей можна зняти. Свою вимогу Федеральне відомство з питань контролю за наданням фінансових послуг висунуло в циркулярі, який наприкінці минулого тижня було розповсюджено серед німецьких банків.

Отже, віднині практично кожний переказ грошей з Німеччини до України повинен бути схвалений прокуратурою або земельним відомством управління кримінальної поліції, пише “Шпігель”. Це означає, що тепер банки змушені доводити, що їхні клієнти є, так би мовити, “чистими”.

Далі часопис повідомляє, що вживання таких заходів спричинило гарячу суперечку в Берліні. Окремі співробітники федерального міністерства фінансів уважають такі заходи надмірними. Такої думки дотримуються й німецькі аналітики. Зокрема, вони звертають увагу на додаткові бюрократичні складнощі та величезні фінансові витрати, які виникнуть у разі дотримання запроваджених заходів.

Запровадження санкцій щодо України Федеральне відомство з питань контролю за наданням фінансових послуг пояснило тим, що українські закони, спрямовані на боротьбу з відмиванням грошей, не відповідають міжнародним стандартам. Нагадаємо, що Україну занесено до "чорного" списку Міжнародної організації з протидії відмиванню злочинних доходів (FATF) як країну, що не сприяє боротьбі з відмиванням "брудних" грошей.

Минулого тижня Верховна Рада прийняла в цілому відповідний закон про внесення змін у Кримінально-процесуальний кодекс. Однак, крім таких змін, FATF уважає за необхідне прийняти також поправки до закону "Про банки і банківську діяльність" у частині деталізації обов'язків фінансових інститутів стосовно ідентифікації клієнтів. Цей законопроект парламентарі так і не спромоглися ухвалити остаточно, прийнявши його лише в першому читанні.

Пленарне засідання Міжнародної організації з протидії відмиванню злочинних доходів, на якому знову розглядатиметься українське питання, заплановане на 12-14 лютого у Парижі. До речі, нинішнім головою FATF є керівник німецького Федерального відомства з питань контролю за фінансовими операціями Йохен Саніо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG