Доступність посилання

ТОП новини

Майно Ахметова і Пінчука важко оцінювати, бо воно не відкрите – лондонський часопис "Євробізнес"


Майно Ахметова і Пінчука важко оцінювати, бо воно не відкрите – лондонський часопис "Євробізнес"

Прага, 21 січня 2003 – У сьогоднішній передачі ми обіцяли розповісти про те, як лондонський діловий часопис "Євробізнес" оцінював майно і достатки двох найбагатших людей України – Рената Ахметова та Віктора Пінчука. У лютневому числі журнал подає рейтинг найзаможніших бізнесменів світу. Його продовжує очолювати комп’ютерний магнат Біл Ґейтс зі своїми 45 мільярдами доларів, але серед доларових чи єврових мільярдерів світу – й двоє поважних українців.

Обидва українські бізнесмени, народні депутати Ренат Ахметов та Віктор Пінчук, яких уважають мільярдерами, всіляко відхрещуються від своїх достатків. Після того, як польський журнал "Впрост" минулого року назвав їх серед 25 найбагатших людей Центральної Європи, Ахметов висловив здивування критеріями оцінки його майна. Тому сьогодні ми вирішили з’ясувати ці критерії в журналістів "Євробізнесу", які безпосередньо складали рейтинг найбагатших світу цього.

Кріс Силт сказав Радіо Свобода, що вони послуговуються відкритими джерелами інформації, але передусім звертаються до самого кандидата. Інформацію про свою вартість (а так на Заході говорять, коли оцінюють майно людини) бізнесмени переважно не приховують. Але у складних випадках, коли багатії не хочуть ділитися інформацією про свої маєтки, дані доводиться добувати власноруч. Як це робиться, пояснює Кріс Силт: "У тих, хто більшість акцій тримає в компаніях, ми дивимося на нинішню ціну акції і оцінюємо, чого вартий їхній пакет акцій. Власне, ці 2 методи використовуються найчастіше".

Інший оглядач "Євробізнесу" Марк Джойс, який безпосередньо оцінював вартість бізнесу Ахметова й Пінчука, визнає, що в багатьох випадках критерії нечіткі, бо часто майно не можна визначити досить точно – тоді журналісти самі підраховують і дають оцінки. Саме так було зі статками українських мільярдерів. "Їхнє майно не настільки відкрите, отож це якраз був випадок, коли великою мірою це була просто оцінка".

Джойс відмовляється оприлюднити свої джерела інформації, але каже, що часопис вітає суперечливі відгуки на свої рейтинги.

Тимчасом українські джерела в вівторок повідомили, що Державна податкова адміністрація України відмовила Верховній Раді надати інформацію про сплату податків Ренатом Ахметовим, Віктором Пінчуком та Віктором Медведчуком. Цього парламент домагався після публікації польського тижневика "Впрост" про мільярдні прибутки відомих українських політиків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG