Доступність посилання

ТОП новини

Донбаський десант у Європу


Донбаський десант у Європу

Брюссель, 22 січня 2003 – Цими днями Донбас залишився без реґіонального політичного керівництва та без керівництва промислового. Делегація донеччан, яка складається з майже тридцяти осіб на чолі з головою обласної державної адміністрації Анатолієм Близнюком, перебуває цими днями в Брюсселі. Причому це не просто якесь турне – а робочі зустрічі в Європейській Комісії та Європейському Парламенті. Там уперше в історії взаємин між ЄС і Україною відбулось представлення окремого українського реґіону.

Члени делегації привезли до Брюсселя величезну кількість відеофільмів про потенціал таких підприємств, як “Азовсталь”, концерн “Стирол”, гігант “Азовмаш”, “Істіл Груп” та чимало інших, блискуче виготовлені книжки та буклети про Донбас. Привезли фотоальбоми з фотографіями продукції, яка виготовляється на цих підприємствах. Та й “стартонули” донеччани під час знайомств із європейськими політиками та бізнесменами не менш ефектно: замість звичних паперових візитних карток вони з недбалим виглядом вручали своїм новим знайомим візитки у вигляді лазерних мінідискеток-візиток – мовляв, не ликом шиті; на цих дискетках-візитках, окрім даних про її власника, міститься в цифровому варіанті інформація і про господарство, яке ця людина очолює.

Враження у брюссельських функціонерів склалося досить позитивне. Приміром, представникові Європейської Комісії Пітерові Птассекові презентація донецького реґіону сподобалась, і він сподівається, що це принесе плоди у вигляді закордонних інвестицій у промисловість цієї області. Ось його думка: “Що привабливіший реґіон, то більше робиться в нього інвестицій. А цей реґіон стає привабливим. Я радітиму, якщо в майбутньому будуть представлені й інші області України”.

А ось які враження від презентації має відомий член Європейського Парламенту Роберт Ґудвел: “Я дуже вдоволений, що губернатор привіз велику делегацію з Донецької області до Європарламенту. Адже тут є не тільки політики, а й бізнесмени, люди, що мають гроші для інвестицій. Незабаром Україна буде мати спільний кордон із ЄС, і це дасть добрі можливості для інвестицій в економіку України”.

Однак чимало журналістів розглядають лобову атаку донеччан на ЄС як лобіювання і створення доброго іміджу в Євросоюзі колишньому губернаторові Донецької області, а нині прем’єр-міністрові України Вікторові Януковичеві, біографія якого містить і кримінальні позначки. Тому я прямо попросив або підвердити, або спростувати таке припущення главу донецької обладміністрації адміністрації Анатолія Близнюка. На це він відказав: “Я собі такого завдання не ставив. Я приїхав сюди як губернатор, який презентує область разом із фахівцями, які добровільно захотіли це зробити. Там є бізнесмени видні, керівники величезних підприємств. І зараз ви бачите, скільки тут зібралося людей – а в четвер тут відбудеться бізнес-семінар, для участі в якому записалися понад двісті західних підприємців, які бажають спілкуватися і будувати з нами взаємини”.

Далі Анатолій Близнюк додав: “Я їм усім скажу, щоб вони оцінили потенціал України і розпочали інвестування в її економіку – бо якщо не вони будуть інвестувати, то знайдуться інші бажаючі”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG