Доступність посилання

ТОП новини

Огляд української преси за 23 січня


Огляд української преси за 23 січня

Київ, 22 січня 2003 – Початок 2003 року ознаменувався надто неприємними для України моментами. Як стверджує кореспондент газети “Вечірні вісті”, мало не щодня зростає кількість держав, котрі оголосили санкції проти України як такої, що заохочує відмивання “брудних” грошей. Навівши доволі неприємні відгуки про Україну чільних політиків впливових держав, щоденник наголошує, що світ не буде ставитися до України краще, аніж її власна влада. Зміниться в державі керівництво – зміниться сама держава, а відтак зміниться і ставлення до неї, переконаний автор статті, що має назву “Слабка країна із “сильним” президентом”.

Хтозна, чи може впливати керівництво держави на тривалість життя її громадян, але демографічна ситуація в Україні склалася доволі невтішна. Як пише газета “Сільські вісті”, посилаючись на дані чергового звіту Ради Європи, найнижча тривалість життя на континенті – в Україні, а також у Росії і Білорусі. Наприклад, у Швеції та Ісландії люди живуть переважно до 78 років, тоді як в Україні – лише 63.

Із результатами іншого опитування, проведеного центром “Соціальний моніторинг” та Українським інститутом соціальних досліджень, знайомить читачів газета “Молодь України”. У статті “Що думають українці про корупцію та хабарництво чиновників?” інформується, що в державі повністю задоволені роботою адміністративного апарату лише один відсоток населення. А дуже незадоволених і “скоріше не задоволених” – майже вісімдесят.

Наголошує на посиленні корупції в Україні і народний депутат Олександр Турчинов, інтерв’ю з яким пропонує газета “Україна молода”. Серед іншого парламентарій стверджує, що при президенті України нині створений, умовно кажучи, антикризовий комітет. Туди входять не політтехнологи, іміджмейкери, як це могло було раніш, а керівники силових відомств. Їхнє головне завдання, переконаний Турчинов, – забезпечити нейтралізацію опозиції.

“Три міфи комунізму” – у публікації під таким заголовком дописувач газети “День” стверджує, що влада в Україні належала і належить колишній компартійній номенклатурі. А для того, щоб усім керувати, але ні за що не відповідати, компартноменклатурі потрібно кілька міфів. Перший із них – той, що компартія не має нічого спільного з “партією влади”. Для збереження такого становища комуністам потрібен міф №2 – про те, що комуністи ведуть боротьбу проти президента і його оточення.

А ось автор статті в тижневику “Шлях перемоги” переконаний, що КПУ не можна розглядати як єдине ціле. Насправді Україна наразі має дві компартії: умовно проукраїнську і безумовно проросійську. Про те, як це відображається на їхній ідеології, розмірковується в статті “Чи відбудеться розкол у компартії України”.

Утім, як стверджується в іншій статті тижневика, нинішня чисельність адміністрації президента перевищує колишнє компартійне ЦК удвічі. Докладніше функції та завдання, які поставленні перед президентською канцелярією, можна довідатися зі статті “Імперія Медведчука”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG