Доступність посилання

ТОП новини

Нові інциденти проти національних меншин у Сербії


Нові інциденти проти національних меншин у Сербії

Белґрад, 23 сiчня 2003 – У Сербiї усi громадяни, згiдно з Конституцiєю й законами, незважаючи на нацiональнiсть, мають однаковi права. Проте часто стаються iнциденти, жертвою яких є нацiональнi меншини. Останнiм часом такi iнциденти сталися в Новому Садi, центрi автономного краю Воєводина, що на пiвночi республiки.

Десятки новосадських громадян угорської нацiональностi протягом вихiдних на своїх машинах, паркованих бiля будинкiв, знайшли летючки з погрожуючим змiстом. На них було написано: “Ми поважаємо Угорщину й через те переселимо усiх угорцiв, якi мешкають на нашiй територiї, в їхню гарну зелену Угорщину”. Такi летючки знайшли на своїх автомобiлях лише угорцi. Отож їх не поставлено навмання. Це мiг зробити лише хтось такий, що пiзнає людей i точно знає, хто де мешкає та де паркує машину.

У вiвторок такi летючки з’явилися й у центрi мiста. Їхнi автори цим разом наполягали, що угорцi – народ монгольского походження. Полiцiя оприлюднила повiдомлення, в якому мовиться, що шовiнiстичнi летючки написано рукою та що, ймовiрно, йдеться про дiло однiєї особи. Голова Крайового парламенту Ненад Чанак й лiдери партiй правлячої коалiцiї рiшучо осудили ексцес. Мiсцеве радiо провело опитування громадян у зв’язку з iнцидентом. Значна частина опитуваних заявила, що, ймовiрно, йдеться про жарт. Проте окремi погоджуються з вимогою анонiмiв, щоби етнiчнi угорцi покинули Сербiю.

У зв’язку з цим слiд нагадати, що край Воєводина до початку дев’яностих рокiв був зразком мiжетнiчного спiвжиття. Протягом минулого десятилiття, за даними торiшнього перепису населення, з Воєводини виїхало 50 тисяч угорцiв, 10 тисяч хорватiв i словакiв. Русинiв є на двi тисячi менше, анiж десять рокiв тому. До Воєводини тим часом прибуло двiстi тисяч сербiв iз Хорватiї та Боснiї i Герцеґовини. За часу влади Слободана Мiлошевича сербськi нацiоналiсти часто заявляли, що Воєводина остаточно й назавжди має стати сербською. Перепис населення показав, що вони майже досягли мети.

Представник партiї угорської меншини в Новому Садi каже, що екстремiсти виступають за продовження етнiчної чистки. Полiтологи вважають, що погрози угорцям й iншим нацiональним меншинам – результат суспiльної, економiчної й полiтичної нестабiльностi. Окремi з них ставлять питання, чи суспiльство спроможне протистояти тим, хто прагне розбурхати мiжетнiчну ненависть i додатково занепокоїти меншини. Вiдповiдi поки що немає. Прокуратура мовчить, чекаючи завершення слiдства. Поки не вiдомо хто їм погрожує, угорцям й iншим несербам залишається – лише страх.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG