Доступність посилання

ТОП новини

Чи належить захищати приватне життя канцлера?


Чи належить захищати приватне життя канцлера?

Німеччина, 23 січня 2003 – Цього тижня увага німецьких засобів масової інформації була прикута до подій у берлінському земельному суді. Там вирішувалася суперечка між канцлером Німеччини Ґергардом Шредером та газетою “Меркіше Одерцайтунґ”. Таким чином канцлер вирішив захистити свою приватну сферу життя. Справа в тому, що це видання поширило чутки про кризу в подружжі канцлера.

Ще на початку грудня газета “Меркіше Одерцайтунґ” опублікувала статтю, яка містила чутки про те, що в подружжі німецького канцлера начебто існують проблеми. Ґергардові Шредерові, який загалом не цурається спілкування з пресою і досить спокійно ставиться до публікацій про нього, цього разу здалося, що автор статті зайшов вже занадто далеко. Через свого адвоката канцлер Німеччини вирішив звернутися до суду, щоб той заборонив журналістові та газеті поширювати чутки про його приватне життя.

Тепер Шредер може з полегшенням зітхнути. В берлінському земельному суді він дістав принаймні часткову перемогу. Судді заборонили журналістові Ґюнтерові Гардвіґові, який працює в газеті “Меркіше Одерцайтунґ”, поширювати чутки про приватне життя подружжя канцлера. Суддя Міхаель Маук наголосив на відсутності суспільного інтересу в поширенні таких чуток. Він зауважив, що політики також мають право на захист своєї приватної сфери.

Водночас суд із формальних причин відхилив вимогу про те, щоб таку ж заборону було оголошено всій газеті. Причина: адвокат Шредера допустився технічної помилки в оформленні відповідних документів. Це дало право газеті “Меркіше Одерцайтунґ” все ж таки оголосити себе переможцем. «“Меркіше Одерцайтунґ” виграла процес. Хоча можна говорити про перемогу лише другого класу. Але, як би там не було, видання має право продовжити відповідні публікації», – заявив адвокат газети Йоганн Веберлінґг.

Однак адвокат Шредера Міхаель Нессельгауф не збирається відступати. Він вирішив повторити свій позов, але тепер уже ретельно виконавши всі формальності. «Під час наступного процесу газета буде змушена довести, що її повідомлення справді відповідають дійсності», – зауважив перед журналістами Нессельгауф.

Тим часом дискусія навколо цієї справи розгорнулася і в німецькій пресі. Одні коментатори вважають, що канлер повинен миритися з такими публікаціями, оскільки він є історичною особою і цим пояснюється інтерес людей також до його приватного життя. Інші вважають поширення подібних чуток зайвим, однак радять Шредерові просто ігнорувати їх.

У той самий час Юрист Удо Браналь, який спеціалізується на засобах масової інформації, застеріг перед небезпекою знищення приватної сфери політиків. На його думку, громадськості не повинно бути жодного діла до того, що діється у політиків удома.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG