Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт між гілками влади в Сумах: хто на черзі та що далі


Конфлікт між гілками влади в Сумах: хто на черзі та що далі

Суми, 27 січня 2003 – Із небезпечною періодичністю спалахують конфлікти серед представників регіональних влад України. Васильків та Південноукраїнськ, Миргород та Бахчисарай – ось неповний перелік міст, в яких відносини органів державної влади та органів місцевого самоврядування перейшли у різке протистояння та закінчилися поразкою територіальної громади.

Днями така доля спіткала й місто обласного значення Суми. Тут міський голова Олександр Андронов заявив депутатам про складання своїх повноважень. Фахівці стверджують, що подібна ситуація назріває у місті Чугуєві Харківської області та у Черкасах.

Приводом для складання повноважень міський голова Сум Олександр Андронов назвав ухвалення депутатами популістського міського бюджету та неможливість у подальшому працювати із цим документом. Причина ж є значно глибшою. Йдеться про недосконалість законодавства.

У Законі про місцеве самоврядування органи державної влади – районні та обласні держадміністрації – наділені дуже широкими повноваженнями. Відтак, органи держвлади зловживають цим та втручаються у діяльність органів місцевого самоврядування. Це виливається у боротьбу проти міських голів, які є або позапартійними, або опозиційними. Одним словом, проти тих мерів, чия позиція не збігається із позицією губернаторів.

Мер Сум Олександр Андронов був позапартійним, але користувався підтримкою опозиційних сил. А ось депутати міськради на дві третини були представниками більшості, тобто від влади. Працю за таких обставин пан Андронов вважав для себе неможливою. Тому й вирішив краще піти.

Віце-президент з виконавчої роботи Асоціації міст України Мирослав Пітцик з приводу цього , зокрема, сказав: «Сумська ситуація є одним із підтверджень того, коли через певні обіцянки, через певну залежність депутатів міськради за місцем роботи, залежність їхніх дітей влада формує більшість у міській раді. І таким чином двома третинами голосів висловлює недовіру міському голові».

За словами пана Пітцика, саме так і сталося зовсім недавно у кримському містечку Бахчисараї. До такої ж критичної межі підходила ситуація і у Сумах. Тож рішення міського голови Андронова піти у відставку є цілком закономірним.

Органи місцевого самоврядування опинилися у незавидному становищі. Якраз про це Мирослав Пітцик: «Тобто ми опинилися у такій ситуації, коли міських депутатів необхідно буде оберігати від впливу бізнесових структур, окремих політичних сил, щоб останні не такою мірою впливали на територіальну громаду і дали можливість міській владі працювати нормально».

А наразі про нормальну роботу можна лише мріяти. Причому, найгірше те, що у багатьох інших містах ситуація скоро нагадуватиме сумську один до одного. За великим рахунком, причина такого стану речей у тому, що не завжди інтереси державної влади збігаються із інтересами місцевого самоврядування. Як наслідок, це переростає в особисті конфлікти між мером та губернатором.

То ж який вихід? Говорить віце-президент із виконавчої роботи Асоціації міст України Мирослав Пітцик: «Нам треба таким чином зробити у законодавстві, щоб рада, яка відправляє міського голову у відставку, мусила б так само нести і відповідальність. У законодавстві повинна бути передбачена норма, відповідно до якої якщо територіальна громада у черговий раз не довіряє голові, то міська рада йде сама у відставку. Я вважаю також, що нам потрібно внести зміни до Закону про статус депутатів місцевих рад таким чином, щоб їх захистити від можливого впливу ділових кіл державної влади, а також і від правоохоронців, і від прокуратури і так далі.

На жаль, отримати коментар учасника самого конфлікту пана Андронова не вдалося. Колишній голова Сум остерігається коментувати ситуацію, оскільки, окрім усього іншого, його заступник Костянтин Помазан нині арештований за звинуваченням у зловживанні службовим становищем. Сам же Андронов перейшов на сторону влади – його призначили виконуючим обов’язки заступника голови сумського губернатора. В Асоціації міст називають це вимушеним кроком, оскільки Олександр Андронов має зобов’язання перед тими людьми, які його підтримували.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG