Доступність посилання

ТОП новини

Протести у США проти війни з Іраком наростають


Протести у США проти війни з Іраком наростають

Нью-Йорк, 29 січня 2003 – У той час, як президент Джордж Буш виступав у Конгресі з промовою про стан країни, на галявині поблизу Капітолійського пагорба сотні демонстрантів скандували: "Ні – війні!" та "Не підемо воювати за нафтові корпорації!".

"Якщо ми не виступимо всі разом, сили зла не зникнуть", – сказав після промови Буша спікер Палати Представників республіканець Денніс Гастерт. Але поки що цілковитого єднання нема. Сенатор-демократ Едвард Кеннеді заявив таке: "Замість того, щоб поспішати йти воєнною дорогою, американський народ заслуговує на проведення вичерпної дискусії". Ненсі Пелозі, лідер конгресменів-демократів, стверджує що президент Буш не зміг переконати її в тому, що єдиний шлях до роззброєння Іраку – це застосування сили.

Багато хто з американців досі має поважні сумніви щодо можливої війни з Іраком. Релігійні, квакерські організації, прибічники "зелених", ліберали ще, так би мовити, "в’єтнамського гарту", традиційно антивоєнні студентські організації проводять свої мітинги, походи, поширюють звернення проти війни. Зокрема, "зелені" звинувачують Білий дім у намірі втягти країну у війнy, яка може зруйнувати навколишнє середовище на Близькому Сході, бо Саддам Хусейн здатний підпалити нафтовидобувні підприємства, як він це зробив під час війни 1991 року у Перській затоці.

Інтернетівська газета Модерн Тріб’юн, нове антивоєнне видання, закликає читачів розсилати електронною поштою протести на адреси законодавців у Конгресі. Газета пише: "Мало хто сумнівається у тому, що Саддам посідає зброю масового знищення, але багато хто сумнівається, чи він насмілиться застосувати її проти Сполучених Штатів".

У той час, як Голівуд випускає на екрани нові фільми, покликані підняти бойовий дух американців, деякі голівудські зірки, такі як Сюзан Сарандон, Джесіка Ланг, Шон Пенн засуджують війну.

У Нью-Йорку опубліковано декларацію відомих американських науковців – лауреатів нобелівської премії. У документі говориться, що не можна починати превентивну, тобто запобіжну війну проти Іраку. Насамперед треба заручитися для цього широкою міжнародною підтримкою, і далі, цитую: "Будь-якій війні притаманні людські жертви та непередбачені наслідки. Ми вважаємо, що навіть за перемоги, медичні, економічні, моральні, духовні, політичні та юридичні наслідки превентивного нападу на Ірак підірвуть, а не підбудують безпеку Сполучених Штатів". Під зверненням підписався 41 нобелівський лауреат, включно з Гансом Бете – одним з творців атомної бомби.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG