Доступність посилання

ТОП новини

«Г’юмен райтс воч» звинувачує Москву у дальшому ламанні прав людини в Чечні


«Г’юмен райтс воч» звинувачує Москву у дальшому ламанні прав людини в Чечні

Прага, 30 січня 2003 – У заяві, оприлюдненій в четвер, міжнародна правозахисна організація «Г’юмен райтс воч» звинуватила російський уряд у дальшому ламанні прав людини в Чечні, зокрема, в маніпуляціях і брехні з метою змусити цивільне населення залишити біженські табори у прикордонних районах Інгушетії. Заява засуджує також жорстокості з боку чеченських партизанів.

Згідно із заявою правозахисної організації «Г’юмен райтс воч», Москва дозволяє російським підрозділам в Чечні безкарно продовжувати розправи над цивільним населенням, грабежі і знущання, затримання людей без пояснень і на необмежений час. Як і раніше, пропадають люди, не повертаючись після арештів і затримань.

27-сторінковий звіт наводить приклади жорстокостей і порушень міжнародних домовленостей у справі дотримання прав людини з обох сторін. Зокрема документ звинувачує чеченських бойовиків у продовженні практики замахів на життя місцевих адміністраторів та інших державних службовців, призначених промосковською адміністрацією у Грозному, а також цивільних осіб, яких бойовики звинувачують у співпраці з Москвою, провокуючи таким чином криваві відплатні акції і жорстокості з боку російських підрозділів.

Російський уряд, як правило, відкидає подібні звинувачення західних правозахисних організацій, звинувачуючи їх зі свого боку в упередженості і небажанні зрозуміти, що чеченські бойовики – це брутальні терористи. Останнім часом, у рамках кампанії боротьби з міжнародним тероризмом, Москва отримала підтримку з боку уряду США і деяких інших західних урядів, які погодилися із твердженням, що за чеченським конфліктом стоять міжнародні терористичні угруповання.

Минулого місяця Москва вирішила припинити діяльність групи спостерігачів від Організації з питань безпеки і співпраці в Європі, яка стежить за дотриманням політичних і людських прав у багатьох країнах континенту. У своїй заяві «Г’юмен райтс воч» додає, що російський уряд обмежує також доступ до чеченського населення з боку правозахисних установ ООН, які мають намір розслідувати останні звинувачення на адресу російських підрозділів у тортуруванні цивільних осіб і зґвалтуваннях жінок.

У звинуваченнях міжнародної правозахисної організації ідеться зокрема про останню кампанію виселення чеченських біженців із прикордонних таборів в Інгушетії. Російські офіційні особи вдаються до порожніх обіцянок про те, що чеченців розселять у ліпших умовах на території Чечні. Тим часом із 12 місць, які відвідали представники «Г’юмен райтс воч», 10 не існують взагалі або цілковито не пригожі для поселення людей. Дальші два житлові комплекси не мають елементарних вигод. При чому ці пертурбації цивільного населення, серед якого багато дітей і старих людей, проводяться під контролем російських підрозділів у найтяжчий зимовий період.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG