Доступність посилання

ТОП новини

Нобелівська премія пішла на порятунок дітей: як норвежець Нансен рятував людей від голоду в Україні 80 років тому


Нобелівська премія пішла на порятунок дітей: як норвежець Нансен рятував людей від голоду в Україні 80 років тому

Прага, 3 лютого 2003 року – Страшний голод прокотився Україною не лише 70 років тому, за часів Сталіна, але й у перші роки після Жовтневої революції, чи то пак перевороту, і Громадянської війни. Тоді світ не стояв осторонь цієї біди. Цими днями минає 80 років відтоді, як норвезький полярний дослідник Фрітьоф Нансен відвідав Харків, де він розгорнув активну діяльність, рятуючи від голоду передовсім дітей. Ба більше. На порятунок людей він віддав свою Нобелівську премію.

Можна немало сказати про Фрітьофа Нансена як про легендарного полярного мандрівника і вченого, але це також людина, яка мала велике серце. Після Першої світової війни він отримав мандат Ліги націй вирішувати долю воєнних в‘язнів, а коли на початку 20-х років спалахнув голод на Поволжі й Україні, Нансен також був першим, хто вирушив на допомогу. Громадянська війна тільки закінчилася і багато західних політиків ставилися з недовірою й страхом до новонародженого Радянського Союзу. А будь-яку допомогу вважали закамуфльованою підтримкою радянського режиму. І тому Нансен вирішив збирати гроші на порятунок голодуючих сам, прямо звертаючись до громадськості. Їздив, виступав і переконував, що поруч – страшна біда.

Як комісар Ліги націй Нансен вперше приїхав і до Харкова, який на той час був столицею України, розповідає голова правління Товариства дружби "Україна-Норвегія" Володимир Галперін:

"У Харкові був Центр спасіння голодуючих в Україні. І він тут був, і всі дитячі будинки міста Харкова в той час носили коротке ім‘я – будинок Нансена. Він особисто ходив по цим дитячим кухням і перевіряв, щоб дітям клали те, що треба. Потім більшу частину своєї Нобелівської премії миру, яку він отримав у 22-му році, він передав для цих голодуючих і створено було сільськогосподарські кооперативи в Україні, де була техніка куплена на його гроші, зерно для посіву".

Хоча важко робити точні оцінки, за підрахунками Ліги націй, Нансен врятував від голоду в Україні та Росії 7 мільйонів людей, переважно дітей. Нансен залишив після себе також велику колекцію фотографій, де є унікальні дані про трагічні події. Вони зберігаються в Національній бібліотеці Норвегії в Осло. Розповідає працівник бібліотеки Влодек Віттек: "Колекція фотографій Нансена – найбільша, яку ми маємо в Норвегії, і вона нараховує три – три з половиною тисячі фотографій, переважно з його професійного життя, головним чином, з експедицій, а також пов‘язані з його гуманітарною роботою. З України, гадаю, цих фотографій не більше 50. Усі вони приблизно з того самого періоду – знімки 20-х років".

На одній з фотографій Нансен серед харківських студентів, на іншій зображено дітей із сиротинця, яким він допомагав. Є і фотографія російського цвинтаря, де видно складені на купу тіла 70-80 осіб, переважно дітей. Ось уривок телеграми Нансена Червоному Хресту в грудні 1921 року: "Я відвідав Самарську область. Убогість гірша, ніж можна собі уявити. В Бузулукському районі 915 тисяч жителів. 537 тисяч не мають, що їсти. 30 405 померли за вересень, жовтень і листопад, але смертність швидко зростає, і якщо не буде належної допомоги, до весни загине дві третини населення"

Але невдовзі Нансен був змушений згорнути свою гуманітарну роботу. Як розповідає Володимир Галперін з Товариства дружби "Україна-Норвегія," комісія допомоги голодуючим не сподобалася Леніну, який підозрював, що там зібралися шпигуни і буржуазія: "Коли трохи голод спав, комісію розпустили. Найбільш відомих людей, які до неї входили, вислали з Росії, а інших відправили на Соловки. А Нансена просто вигнали. Йому Ленін не дав працювати. Він би міг ще більше людей врятувати".

За радянських часів про особливу місію Нансена в Харкові згадували мало, і тепер Товариство дружби "Україна-Норвегія" намагається робити усе, аби віддати шану легендарному норвежцю. На харківському будинку, де Нансен вів переговори з українським урядом, першого червня має з‘явитися меморіальна дошка. На відкриття збирається приїхати посол Норвегії в Україні. Є й інші плани.

Володимир Галперін: "Зараз, 14-го лютого, ми відкриваємо Рік Нансена. У нас узагалі в країні Рік Росії, а ми ще крім року Росії робимо Рік Нансена в Україні. Це буде велика виставка, це буде святковий концерт, присвячені 80-річчю перебування Нансена в Харкові. Я думаю, що ця людина достойна того, щоб її пам‘ять була увічнена не тільки в Харкові, але й Києві і де тільки можна. Тому що 6 мільйонів дітей і 800 тисяч дорослих врятовано завдяки особистій допомозі Нансена".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG