Доступність посилання

ТОП новини

Чому український фільм потрапив на Берлінський кінофестиваль, але не в кінотеатри України


Чому український фільм потрапив на Берлінський кінофестиваль, але не в кінотеатри України

Прага, 6 лютого 2003 – Як повідомляє агентство Франс-прес, Україна заборонила для широкого показу фільм про наркоділерів, попри те, що саме ця робота представляє державу на Берлінському кінофестивалі, який розпочався у четвер. Чому ж виникла така інтрига довкола фільму?

Фільм "Цикута" 35-тирічного Олександра Шапіро буде представлено на Берлінському кінофестивалі в секції молодих талантів. Він розповідає історію наркоторговця, який вірить у те, що Бог обрав саме його, щоб поширювати так званий "наркотик мрії". Тим часом влада у Києві вирішила не допускати цю роботу до показу в кіно і на телеекранах України.

Ось, що сказала Радіо Свобода заступник міністра культури Ганна Чміль: "У фільмі дуже велика кількість нецензурного лексикону. У фільмі кадри із справлянням фізіологічних потреб. У фільмі багато зоофілії. І експертна комісія, до складу якої входять відомі кінокритики, психологи, медики, мистецтвознавці, і більшістю голосів прийняла рішення про обмеження показу цього фільму, класифікуючи його індексом X-21 – для домашнього відео".

Отже, про повну заборону не йдеться. На це Ганна Чміль відповідає, що фестивальний показ існує для "обмеженої підготовленої публіки".

Але автор картини рішуче не погоджується з такими аргументами і стверджує, що чиновників турбує передовсім власна кишеня. Сценарист, режисер і продюсер Олександр Шапіро каже, що втратив щонайменше 5 тисяч доларів, бо мав попередню домовленість на показ свого фільму з телеканалом "Інтер". Олександр Шапіро: "Якщо там підготовлена аудиторія, а в нас непідготовлена, то виходить, що ми якісь інтелектуальні дебіли. Мені здається, що Україна більше підготовлена ніж Берлінський фестиваль при її високолобості і снобізмі. Це не пошук відповідей на культурологічні схеми. Це якась локальна обструкція, Міністерства культури, наприклад, яке прокачує гроші і зацікавлене в тому, щоб створювалося бюджетне студійне нікчемне кіно, і всіляко перешкоджає виникненню цікавого продюсерського кіно".

Натомість у Міністерстві культури кажуть Радіо Свобода, що усіляко підтримують молоде українське кіно, але без нецензурщини. Якщо фільм Олександра Шапіро в Берліні буде представлено поза конкурсом, то ще одна стрічка з України змагатиметься за приз. Це анімаційний фільм молодого режисера Степана Коваля "Трамвай номер 9," який включено до програми короткометражок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG