Доступність посилання

ТОП новини

Робота державної виконавчої служби Запорізької області викликає чимало нарікань


Робота державної виконавчої служби Запорізької області викликає чимало нарікань

Запоріжжя, 7 лютого 2003 – Головний недолік державної виконавчої служби управління юстиції Запорізької області – тяганина. Минулого року в окремих районних відділах служби фактично виконана лише п’ята частина судових рішень. В середньому по регіону – менше 40 відсотків. Про це повідомив начальник обласного управління юстиції Віталій Горлов.

Робота державної виконавчої служби Запорізької області викликає чимало нарікань. Особливо з боку промисловців та підприємців регіону, котрі (після тривалих і виснажливих судових процесів) стикаються з тяганиною щодо виконання рішень судів. А для підприємства – чергове зволікання у роботі, пов’язане з численними юридичними формальностями, – це й чергові збитки. Минулого року ж у діловодстві виконавчої служби регіональних управлінь юстиції побували лише 60 відсотків від загальної кількості виконавчих документів судів. Фактично виконані 40 відсотків судових рішень, – каже начальник обласного управління юстиції Віталій Горлов.

“Незадовільно проводилась робота з виконання судових рішень в Енергодарському міському, Михайлівському, Веселівському, Приазовському, Куйбишевському районних відділах державної виконавчої служби. Зокрема, залишок незакінчених у діловодстві виконавчих документів насамкінець року в цих відділах становить від 58 до 78 відсотків”.

За порушення вимог чинного законодавства, що виявлені в результаті перевірок у 2002 році, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 17 працівників державної виконавчої служби Запорізької області та семеро керівників районних відділів. Найгірші показники – в управлінні юстиції Вільнянського району. Фактично у всіх судових виконавчих документах порушені терміни виконання.

Заступник начальника обласного управління юстиції Тетяна Мехтієва пояснює причини негараздів так: “Дуже складна ситуація у Вільнянському районі, на території якого розташовано 5 виправно-трудових установ. У зв’язку з цим значно збільшився обсяг роботи у Вільнянському відділі РАГС. При підрахуванні обсягу роботи встановлено, що працівники зазначених відділів щоденно працюють понад 12 годин, що є порушенням їхніх прав як громадян України та чинного законодавства про працю. При такому навантаженні працівник не може використати щорічну відпустку, полікуватися тощо”.

Наразі не визначене й питання фінансування виконавчої служби. Зокрема, витрати на енергоносії підрозділів управління юстиції профінансовані на 80 відсотків, відрядження – на 70, транспортні послуги – на 60, поточні ремонти обладнання – менш, ніж на третину. Не вистачає (особливо в районах області) засобів зв’язку та комп’ютерів. Наразі їх – менше половини від потреб.

І поліпшити ситуацію Запорізьке обласне управління юстиції не зможе доти, доки парламент остаточно не визначиться з формуванням держбюджету, а, отже, – і з джерелами фінансування підрозділів Мінюсту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG