Доступність посилання

ТОП новини

Протягом вихiдних ускладнилася ситуацiя в окрузi Буяновац на пiвднi Сербiї, де бiльшiсть населення становлять етнiчнi албанцi


Протягом вихiдних ускладнилася ситуацiя в окрузi Буяновац на пiвднi Сербiї, де бiльшiсть населення становлять етнiчнi албанцi

Белград, 10 лютого 2003 – Протягом вихiдних ускладнилася ситуацiя в окрузi Буяновац на пiвднi Сербiї, де бiльшiсть населення становлять етнiчнi албанцi. Заарештовано сiм осiб. Сербськi урядовцi стверджують, що колишнi повстанськi вождi органiзують терористичнi угруповання.

Спецiальнi пiдроздiли полiцiї у суботу провели широку операцiю на пiвднi Сербiї пiд час якої виявлено значну кiлькiсть вогнепальної зброї, боєприпасiв, бомб, мiн, вiйськових форм тощо. З-помiж дванадцяти затриманих п’ятьох звiльнено, iншi перебуватимуть у в’язницi до завершення слiдства. Операцiю проведено в селах Великий Трновац i Кончуль, де до початку минулого року були бази албанських повстанцiв.

Минулого тижня невiдомi вбили спiвробiтника Служби безпеки, албанця за нацiональнiстю, й кинули бомбу на помешкання сербського полiцейського. Це напади стали приводом до полiцейської операцiї.

Заступник прем’єр-мiнiстра Сербiї Небойша Чович попередив, що полiцiя продовжить вживати заходiв проти, за його словами, терористичних угруповань. Вiн уточнив, що йдеться не про акцiю проти етнiчних албанцiв, а проти тих осiб, якi шантажують своїх землякiв. Чович ствердив, що оранiзатором терористичних актiв є колишнiй полiтичний лiдер постанцiв Юнуз Муслiу, який, як каже віце-прем’єр, “кривавими грiшми оплачує терористiв”. А Расим Ляїч, мiнiстр з питань нацiональних меншин, додав, що колишнi повстанськi вождi намагаються впливати на легально обранi полiтичнi органи.

Один iз албанських лiдерiв, згаданий Муслiу, полiцейську операцiю назвав провокацiєю, метою якої є надати ширшi повноваження Збройним силам й спецполiцiї. Мiсцевi серби, на думку яких влада надто м’яко ставиться до албанцiв, тим часом сформували нацiональне вiче. Віце-прем’єр цей захiд назвав нелегальним та таким, що суперечить iнтересам держави.

Повстання етнiчних албанцiв, якi вимагали приєднання до Косова трьох округiв на пiвднi Сербiї, на початку минулого року було припинено за посередництвом Європейського Союзу. В округах проведено позачерговi вибори й здавалося, що ситуацiя нормалiзується. Повстанцiв амнiстовано, окремих їхнiх лiдерiв обрано до органiв мiсцевого самоврядування. Європейський Союз i Сполученi Штати надали допомогу для будiвництва дорiг, шкiл, водопроводу та iншої iнфраструктури.

Ситуацiя в окрузi напружена. На дорогах i вулицях патрулюють пiдроздiли спецiальної полiцiї, якi своїм виглядом й зброєю вливають страх. Що дiється за високими мурами якими оточенi палаци лiдерiв етнiчних албанцiв – невiдомо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG