Доступність посилання

ТОП новини

Вперше в історії НАТО альянс постав перед серйозною кризою


Вперше в історії НАТО альянс постав перед серйозною кризою

Брюссель, 10 лютого 2003 – Становище, в якому нині опинився альянс, генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон назвав досить серйозним. Після попередньої згоди зміцнити кордони Туреччини у випадку початку американо-іракської війни Бельгія, Франція та Німеччина змінили свою позицію стосовно турецького питання.

Цього понеділка, як сніг на голову з’явилась інформація про те, що Бельгія, Франція і Німеччина зірвали так звану процедуру мовчання щодо зміцнення кордонів Туреччини. Декілька слів про саму процедуру мовчання – це коли країни альянсу після досягнення консенсусу з якогось питання до певного терміну мають право змінити свою думку, інакше рішення набуває чинності автоматично, без подальших обговорень. Минулого четверга всі країни НАТО на прохання США схвалили план збільшення військового потенціалу Туреччини. Рішення мало набрати чинності цього понеділка о 10-й годині ранку, якщо б до цього часу Бельгія ,Франція та Німеччина не відмовились від своєї позиції. В історії НАТО це перший випадок, коли якась із країн змінювала свою думку вже після досягнення домовленостей. Тому ніхто не сумнівався, що операція по зміцненню турецької безпеки почне розгортатися найближчими днями. Приміром, Нідерланди не чекаючи понеділка, ще минулої п’ятниці почали готувати до транспортування на турецьку базу Даярбакір протиракетні системи “Петріот”, 160 ракет і 120 нідерландських військових для обслуговування цих протиракетних систем.

Але як вчить народна мудрість: ”Не кажи гоп…” Бельгія, Німеччина і Франція порушили неписане правило НАТО, тобто ближче триматись до США, Німеччину тримати на віддалі і подалі бути від Росії. Нині європейські країни заявили, що вони самостійні гравці у військово-політичних іграх НАТО і більше не є на повідку у Сполучених Штатів Америки. У штаб-квартирі НАТО настав переполох. Ось як оцінив становище сам генеральний секретар Оборонного Союзу Джордж Робертсон: “Я вже говорив і ще раз наголошу. Це серйозно, коли після трьох тижнів переговорів ми не досягли згоди. Проте я вірю що врешті-решт ми її досягнемо”.

Аби якнайшвидше досягти таких домовленостей, Туреччина сьогодні, керуючись правилами Вашингтонського Договору, звернулась до всіх країн – членів НАТО задіяти 4-й параграф цього договору про надання допомоги будь-якій з країн альянсу, якщо існує загроза безпеки цій країні. Анкара вважає, що така загроза існує у випадку початку війни в Перській затоці.

Північноатлантична Рада НАТО змушена була виконати прохання Туреччини і розпочала з цього приводу консультації. Як довго ці консультації триватимуть, керівництво альянсу не знає, проте зазначає що робота буде нелегкою. Прогнози багатьох коментаторів з приводу цього інциденту досить песимістичні. Дехто каже, що це перші ознаки початку розвалу НАТО.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG