Доступність посилання

ТОП новини

Мусульманські країни не засуджують Росію за Чечню


Мусульманські країни не засуджують Росію за Чечню

Прага, 12 лютого 2003 – У нинішньому світі «боротьби з тероризмом» і конфлікту з принаймні частиною мусульманського світу одним із найпомітніших уже наявних конфліктів є війна Росії в Чечні. Переважно мусульманська територія веде збройну боротьбу за незалежність, до того додається участь радикальних мусульманських сил – але підтримка незалежницьким чи протиросійським силам у Чечні з боку урядів мусульманських країн практично не існує; ба навпаки – ці сили зазнають засудження. Найпалкіших прихильників чеченський незалежницький рух має натомість серед західних правозахисних організацій чи в Європейському Союзі. Чому ж мусульманські керівники відмовляються засудити російську війну проти Чечні?

Останнім до низки влад мусульманських країн, які не знайшли жодного неґативного слова про невпинну російську воєнну кампанію в Чечні, як-то Саудівської Аравії, Ірану, Єгипту чи Лівії, приєднався Ірак. Посол цієї країни в Москві Аббас Халаф минулого тижня проголосив, що «Чеченські терористи завдають шкоди Російській Федерації, а Ірак не зацікавлений у слабкій Росії».

Якщо ці слова ще можна пояснити бажанням Багдада здобути підтримку Росії в протистоянні зі Сполученими Штатами Америки, то практичне мовчання керівників решти ісламського світу на тлі відвертої критики дій Росії на Заході з боку чи то Організації з безпеки і співпраці в Європі, чи Парламентської асамблеї Ради Європи, або ж Європейського Парламенту чи цілої низки інших міжнародних чи правозахисних організацій викликає подив.

Це помітно й у Чечні. Міністр закордонних справ незалежницької влади Чечні Ільяс Ахмадов скаржиться, що в відповідь на всі прохання по допомогу під час обох війн із Росією вони не отримали жодної підтримки: «Офіційно протягом усіх цих двох воєнних кампаній жодний уряд жодної арабської країни не заявив навіть про своє співчуття чи якусь маленьку стурбованість тим, що відбувається в Чечні».

І єдиний представник підконтрольної Росії частини Чечні в Державній Думі Росії Асланбек Аслаханов звертає увагу на те саме: представники мусульманських країн не згадують навіть про потребу припинити вбивства цивільних осіб чи зменшити страждання цивільного населення – що разюче різниться від тієї активної політичної підтримки, яку отримували від мусульманських країн мусульмани-босняки в Боснії чи албанці в Косові. «Мабуть, курс керівництва багатьох мусульманських держав полягає в тому, щоб не псувати взаємин із Російською Федерацією і не втручатися у внутрішні справи Росії», – вважає російський законодавець із Чечні.

Із цією думкою згодні й на Заході. Один зі згодних – Николас Редман із аналітичного підрозділу видавництва тижневика Економист у Лондоні, “The Economist Intelligence Unit”, в інтерв’ю для Радіо Свобода сказав: «Попри те, що дипломатична вага Росії зменшилася, вона й далі є доволі впливовим чинником на Близькому Сході – головно з огляду на нафту, за якою Росія зараз нарівні з Саудівською Аравією, найбільшим виробником; і, традиційніше, в царині озброєнь, де Росія досі є значним постачальником до багатьох близькосхідних країн».

Інший дослідник, фахівець у справах Північного Кавказу Томас де Ваал із британського Інституту війни і миру, додає, що мусульманські країни, на відміну від Заходу, не переймаються порушеннями прав людини в Чечні. Його просто вразило минулорічне голосування щодо Чечні на засіданні Комісії Організації Об’єднаних Націй із прав людини: «Загалом кажучи, всі європейські країни проголосували на засудження Росії – а всі ісламські країни проголосували на користь Росії».

І нині, під мовчання ісламського світу, мирного виходу з чеченської кризи далі домагаються майже самі лише західні організації. Нагадаю лише про деякі останні кроки. Наприкінці січня Парламентська асамблея Ради Європи попередила, що Росія не встигне створити «належних умов» для здійснення призначеного на 23 березня референдуму про конституцію Чечні як частини Росії. Делегація Асамблеї тими ж днями відвідала Чечню й заявила, що російська влада не розстежує звинувачення в порушеннях прав людини. А Міжнародна Гельсінська федерація прав людини заявила, що російські війська далі викрадають, б’ють і вбивають цивільних мешканців Чечні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG