Доступність посилання

ТОП новини

Засідання Північноатлантичної Ради НАТО стосовно іракської кризи було несподівано відкладено на невизначений термін


Засідання Північноатлантичної Ради НАТО стосовно іракської кризи було несподівано відкладено на невизначений термін

Брюссель, 13 лютого 2003 – Засідання Північноатлантичної Ради НАТО стосовно іракської кризи, початок якого планувався на 16 годину, було несподівано відкладено на невизначений термін. Про це за кілька хвилин перед запланованою зустріччю послів Альянсу повідомив журналістам речник НАТО Ів Бродер. Однак, додав чиновник НАТО, пошуки виходу із становища продовжуються шляхом телефонних консультацій між главами держав Альянсу та міністрами закордонних справ.

Журналістів, в першу чергу, цікавило, коли Північноатлантична Рада НАТО відновить свою роботу. «Це може бути в суботу, неділю або понеділок,» – відповів речник альянсу Ів Бродер.

Більшість спостерігачів, яких вже зібралось на цей час в штаб-квартирі НАТО кілька сотень з різних країн світу, вважають, що однією з причин сьогоднішнього скасування роботи Північноатлантичної Ради альянсу стосовно надання оборонним союзом військової допомоги Туреччині, став нинішній виступ на цю тему в Бундестазі канцлера Шредера. Він, зокрема, зазначив, що слід дати більше часу для роботи інспекторів ООН на теренах Іраку і дочекатись їх остаточних висновків. А інший противник вирішення цього питання, прем’єр-міністр Франції Жак Ширак потелефонував своєму турецькому колезі Абдуллі Гулю і запевнив його, що якщо над Туреччиною зависне очевидна загроза, то Франція неодмінно стане на захист Туреччини.

Становище, яке виникло довкола Туреччини, досить серйозно стурбував Європейський Союз. До речі нагадаємо, що саміт глав-держав ЄС розпочнеться наступного понеділка в Брюссел, і він також присвячуватиметься іракській кризі та виробленню спільної зовнішньої політики Євросоюзу та політики оборони. У зв’язку з цим Речник міністерства закордонних справ Греції, котра нині головує в ЄС, Панос Беглітіс сказав, що якщо турецька проблема не буде якнайшвидше розв’язана через супротив європейських країн – Бельгії, Франції і Німеччини, то це означає, що Греції буде досить складно керувати Європейським Союзом. Голова Європейської комісії Романо Проді також висловив застереження, що демарші Бельгії, Франції і Німеччини в НАТО вказують на тенденції, що і Європейський Союз можуть чекати труднощі стосовно єдності в спільній зовнішній політиці та політиці безпеки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG