Доступність посилання

ТОП новини

Міжконтинентальна прірва між Америкою та Європою розширюється


Міжконтинентальна прірва між Америкою та Європою розширюється

Прага, 14 лютого 2003 – Розкол в НАТО з приводу Іраку, зростаюча антипатія Вашингтона щодо Європи і навпаки, – все це винесло на поверхню дискусію про те, чому в Європі недолюблюють американців, і чому США вважають європейців невдячними. Про це дебатували конгресмени і розмірковували європейські аналітики.

Європа – боржник Америки; якби не тисячі американців, що загинули у Другій Світовій війні, Франція, Німеччина й Бельгія були б сьогодні радянськими соціалістичними республіками. Так висловлювались цієї середи у Конгресі американські конгресмени, обурені на відмовою цих трьох країн надати військову допомогу Туреччині у випадку війни з Іраком. Оглядач щоденника «Інтернешнл Геральд Трібьюн» зауважує, що Республіканці й демократи в один голос обзивають Європу невдячною. Один із речників Конгресу, пише сьогодні газета, навіть погрозив, що відмова європейців імпортувати генетично модифіковані продукти з Америки відгукнеться їм тим, що США почне кампанію проти французького вина.

Тим часом європейці не залишаються в боргу там, де йдеться про взаємні антипатії. Найпоширенішим культурним стереотипом щодо американців, вважає газета «Нью-Йорк Таймс», є те, що вони егоїсти, дуже наївні, занадто правильні у всьому і досить поблажливі. Роками французьке телебачення демонструє лялькове пародійне шоу про американців. Його головний герой лялька, яку звали Сільвестр Сталоне. Уявіть міс'є Сталоне – президентом світової компанії, єдиним героєм програми, що представляє цілу Америку. Останнє опитування серед голландців свідчить, що гірше, ніж до американців, вони ставляться тільки до турків та марокканців.

Домінік Моїсі з Французького Інституту міжнародних відносин пояснює це поширенням анти-американізму із зростанням могутності Америки. Інші експерти кажуть, що у американців і європейців різне уявлення про демократію й соціальні цінності. Наприклад, автор книги "Американський ворог: витоки французького анти-американізму" Філіп Рожер доводить, що для французів рівність важливіша за свободу, і що це абсолютно не прийнятне для американців.

Значними культурними відмінностями пояснюють експерти і різне ставлення американців та європейців до війни з Іраком. Німецький культуролог Фрідріх Кроц, до якого також звернувся за поясненням щоденник «Нью-Йорк Таймс», запевняє, що останні 50 років європейці спрямовували свої зусилля на недопущення війни і пошук різних шляхів співіснування та діалогу різних культур в Європі.

Є ще багато інших аспектів стилю життя в Європі та Америці, які заважають порозумінню. Газета згадує роль релігії: скажімо те, що європейців нервує, коли американські політики часто звертаються до Бога, церкви й Біблії у своїх промовах, особливо коли Джордж Буш переконливо запевняє, що Бог благословив Америку на особливу місію у світі. Європейці ж взагалі більше схиляються до світських й ліберальних поглядів – вважає оглядач «Нью-Йорк Таймс».

На жаль, говорять оглядачі, Європа та Америка будують різні суспільства та йдуть різними шляхами, які дедалі більше віддаляються одне від одного.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG