Доступність посилання

ТОП новини

Новий проект на Івано-Франківщині


Новий проект на Івано-Франківщині

Івано-Франківськ, 14 лютого 2003 – Асоціація економічного розвитку спільно з Радою туризму Карпатського регіону розпочала новий проект на Івано-Франківщині. Спрямований він на побудову мережі туристично-рекреаційний малих та середніх підприємств в одному з найкращих відпочинкових місць Прикарпатті – місті Яремчі.

Відразу кілька організацій – Рада з туризму Карпатського регіону, обласна організація Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму та Програма економічного розвитку громад проекту Українсько-канадського бізнес-центру в місті Івано-Франківську – об’єдналися довкола нового проекту, розпочатого Асоціацією економічного розвитку Івано-Франківщини. Проект має назву “Створення життєздатного інституційного середовища та механізмів для сталого розвитку сільських громад Яремчі через розвиток туристичної індустрії”. Незважаючи на таке складне для малих підприємців формулювання, проект покликаний розвивати інфраструктуру відпочинкових господарств в одному з найкращих рекреаційних місць регіону – місті Яремчі. Це мало б пожвавити економічні процеси, піднести на новий рівень економіку Яремчанської зони.

Координатор проектів Асоціації економічного розвитку Івано-Франківщини Геннадій Русанов так охарактеризував новий проект: “Метою цього проекту є створення комплексної стратегії розвитку яремчанського мікрорегіону, всіх його громад, а також створення інституційної бази як для розвитку громадянського суспільства, так і для розвитку туристичної індустрії, яка об’єктивно є однією з найбільш важливих для цього регіону”.

Варто також наголосити, що Асоціація економічного розвитку з початку своєї діяльності здійснила ряд успішних проектів у напрямку розвитку туризму на Прикарпатті. Велику роль для успішного здійснення програм відіграло розуміння мети проектів територіальними громадами та владними структурами. На жаль, в Яремчі, як і в інших рекреаційних зонах українських Карпат, існує цілий ряд проблем, зокрема, дотаційність місцевого бюджету, високий рівень безробіття, низький рівень розвитку соціальної інфраструктури, недостатній обсяг і якість туристичних послуг та продуктів. Саме їх бодай частково покликаний вирішити новий проект. В межах проекту передбачається: розробити стратегію розвитку громад та мікрорегіону за участю влади, громадськості та представників бізнесу, створити Фонди розвитку громад та об’єднати їх в інституційну мережу, налагодити постійну співпрацю органів місцевого самоврядування, інституцій громадянського суспільства та бізнесу, створити туристичні інформаційні центри при Фондах розвитку громад.

Марія Ковалів, заступник голови Асоціації економічного розвитку Івано-Франківщини так сформулювала завдання проекту: “На наш погляд, реалізація цього проекту є дуже важливою, тому що в межах проекту передбачається розробити стратегії сталого розвитку громад мікрорегіону, участь в розробці цих стратегій місцеві уряди громадськість та бізнес”.

Розроблені стратегії розвитку громад будуть передбачати реалізацію самостійних програм та проектів, а також сприяти залученню зовнішні інвестиції в розвиток туристичної галузі мікрорегіону. Передбачається, що утворені Фонди розвитку громад та туристичні інформаційні центри будуть не тільки осередками громадської активності, але й фінансово життєздатними інституціями. Основне фінансування проект отримує від Карпатського Фонду, а також передбачається залучення вже як в першому, так і в другому році реалізації проекту коштів від місцевого бюджету.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG