Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі розпочав роботу новий офіс ОБСЄ на чолі з Ебергардом Гайкеном, колишнім послом Німеччини в Україні


У Білорусі розпочав роботу новий офіс ОБСЄ на чолі з Ебергардом Гайкеном, колишнім послом Німеччини в Україні

Мінськ, 18 лютого 2003 – Глава нового офісу ОБСЄ в Мінську Ебергард Гайкен дав першу прес-конференцію, де заявив, що ОБСЄ та Білорусь розпочали "нову сторінку у своїх взаєминах". Гайкен розповів про своє враження, що в Білорусі на офіс ОБСЄ покладають "великі, часом перебільшені надії".

Ебергард Гайкен, який з 1996 до 2000 року очолював німецьке посольство в Києві, понад рік чекав на призначення главою місії ОБСЄ в Мінську. Приїхавши сюди, він поводиться дуже обережно та заявляє про намір співпрацювати з білоруською владою.

Посол Гайкен заявив, що критичний період у стосунках між ОБСЄ та Білоруссю закінчився, “Тому я буду намагатися встановити атмосферу довіри та взаємної поваги й працювати в дусі щирості. Беручи до уваги тяжкий період у взаєминах, що було пережито Білоруссю та ОБСЄ, я впевнений, що обом сторонам потрібний спокійний період стабілізації та зміцнення стосунків. Проте досягнути цієї мети не завжди буде легким завданням, враховуючи складність суспільства та проблем, що перед ним стоять".

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода про повноваження нового офісу ОБСЄ, посол Гайкен наголосив, що вони є ідентичними тим повноваженням, що мала попередня Консультативно-моніторингова група ОБСЄ в Мінську на чолі з послом Гансом-Ґеорґом Віком, діяльність якого високо оцінює Гайкен. Новий офіс ОБСЄ також буде стежити за ситуацією з правами людини в Білорусі та сприяти демократизації держави.

Білоруська держава й демократія -- це поняття, які дуже часто розходяться. На порушення міжнародних норм у Білорусі посилалася попередня місія ОБСЄ, через що її просто ліквідували. Закриття Консультативно-моніторингової групи ОБСЄ викликало заборону на візи для президента Олександра Лукашенка та ще 7 білоруських чиновників для поїздок до США, Норвегії та 14 держав Євросоюзу (усіх, окрім Португалії, яка минулого року головувала в ОБСЄ та спромоглася відновити присутність цієї організації в Білорусі).

Глава офісу ОБСЄ в Мінську Ебергард Гайкен з цього приводу заявив: “Візові заборони може бути скасовано, якщо віденська угода про офіс ОБСЄ буде цілком втілена в життя. Це значить, що принаймні половина міжнародних співробітників почнуть виконувати свої обов’язки в Мінську і що буде створено необхідні умови для ефективної роботи офісу ОБСЄ та я, як його глава, після певного періоду зможу доповісти про це. ОБСЄ готова адекватно відповісти на позитивні кроки з білоруської сторони", – сказав посол Гайкен, який залишається єдиним міжнародним співробітником офісу ОБСЄ в Білорусі. Коли приїдуть інші – поки що не відомо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG