Доступність посилання

ТОП новини

Відлига, чи весна у стосунках між США та Україною?


Відлига, чи весна у стосунках між США та Україною?

Прага, 19 лютого 2003 – Американські політики говорять, що незважаючи на незавершену справу «Кольчуг», стосунки між Сполученими Штатами та Україною повинні розвиватися, і запросили українців взяти участь, хоч і опосередковано, у можливій воєнній кампанії проти Іраку. Чи йдеться про справжнє потепління стосунків, чи американці готові забути про «Кольчуги», чи, опинившись у певній ізоляції, вони вербують підтримку всюди, де її можуть знайти? Про це - у розмові із політологом з Університету Торонто, що у Канаді, Тарасом Кузьом.

Після справи Ґонґадзе, «кольчужного» скандалу та скорочення американської допомоги могло здаватися, що на нинішній українській адміністрації Вашинґтон та стосунках з Україною поставив жирний хрест. Однак останні заяви американського посла у Києві Карлоса Паскуаля та конгресмена Курта Велдона про те, що американці потребують допомоги України в Іраку та у ракетних технологіях, є, здається, ознакою того, що Вашинґтон готовий дати Києву ще один шанс. У чому причина таких кроків, я запитала у дослідника з канадського Університету Торонто Тараса Кузя.

«Гадаю, для цього є дві причини. По-перше, Америка опинилася у деякій ізоляції у світі через свою позицію щодо Іраку і шукає союзників усюди, де вона може їх знайти. І по-друге, ці кроки відображають погляди деяких політиків у Вашинґтоні, які вважають, що стосунки з Україною через «кольчужний скандал» та фіаско на самміті НАТО зіпсувалися настільки, що їх потрібно виправляти. У Вашинґтоні, як і раніше вважають, що прізвище Кучми покрито анафемою, і орієнтуються, скоріше, на стосунки з Україною пост-кучмівських часів, але разом із тим, у вашинґтонській адміністрації відчувають, що погіршення стосунків з Америкою підштовхнуло Україну занадто близько до Росії», – говорить політолог з Канади.

Однак звертання по допомогу є відповіддю на пропозицію президента Леоніда Кучми надіслати протихімічний батальйон і процедура передбачає, що США будуть діяти через українського президента. Чи це означає, що він стає «персоною ґрата» для вашинґтонської адміністрації? «Це неможливо. Незважаючи на бажання покращити стосунки з Україною, особа президента Леоніда Кучми є і буде повністю здискредитованою на Заході. І цей імідж уже ніщо не зможе змінити. Проте США не розглядають Україну лише крізь призму президента. Вони дивляться на неї з широкої перспективи. І це було очевидно, коли нещодавно у Вашинґтоні перебували дві українські делегації. Одна була урядова, її очолював міністр економіки Валерій Хорошковський, і відразу після нього до американської столиці прибув Віктор Ющенко. І рівень, на якому приймали був незрівнянно вищий, ніж той, на якому приймали Хорошковського», – зауважує Тарас Кузьо.

На його думку, перспектива українсько-американських стосунків, що намітилася зараз може бути цілком доброю, але відносини між Києвом і Вашинґтоном не повернуться до того стану «медового місяця», як було за президента Клінтона.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG