Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде Україна знову найбільшим піратом у світі?


Чи буде Україна знову найбільшим піратом у світі?

Прага, 21 лютого 2003 – Як ми вже повідомляли, Міжнародний альянс інтелектуальної власності закликав наприкінці минулого тижня владу США знову визнати Україну найгіршою в світі за станом захисту прав інтелектуальної власності.

Міжнародний альянс інтелектуальної власності – а це недержавне об’єднання, що представляє понад 1100 американських виробників і поширювачів продукції, захищеної авторським правом, – подав Торговельному представникові США пропозицію в перебігу щорічного перегляду залишити Україну в статусі єдиної в світі «пріоритетної» за проблемністю держави. У своїй заяві Альянс наголосив: Україна так і не ухвалила й не запровадила адекватного законодавства, яке зупинило б піратське виробництво оптичних носіїв інформації.

Дещо іншу думку про становище в Україні має український експерт із питань аудіовідеопрограмного піратства, директор компанії АйТі Консалтинґ Олександр Бернатович. За його словами, в Україні вже не може йтися про власне нелеґальне виробництво: «Уже немає основної претензії, що Україна – найбільший у світі експортер контрафактних дисків, – але є претензії до законодавчої бази, а також претензії до невиконання вимог програми, яка була укладена президентами України і Сполучених Штатів у 2000 році, угоди Клинтон – Кучма».

Олександр Бернатович звертає увагу на те, що головну проблему зараз, мабуть, не варто було б бачити в Україні: «У цілому масштаби виробництва контрафактної продукції в Україні значно знизилися – можна сказати так, що достатньо велика кількість ліній із виробництва дисків була переміщена на територію Білорусі й Росії, і там значно зросло за 2002 рік виробництво – на декілька десятків мільйонів дисків за рахунок цих ліній, які були транспортовані туди, в Росію чи в Білорусь».

Але експерт із проблем піратства наголошує, що погіршення становища в сусідів України саму Україну не рятує: «Після деякого придушення найбільших піратських виробництв в Україні більша частина контрафактного матеріалу, що є на ринках України, – це виробництво Росії, чи Білорусі, тобто за межами України. Але в матеріалах Міжнародного альянсу ми бачимо, що зараз є претензії до України в тому, що нема адекватних спроб припинити транзит таких контрафактних носіїв через територію України».

Додам, що якраз те, що деякі підприємства – виробники оптичних дисків змогли безперешкодно «виїхати» з України, а принаймні одне, за даними Міжнародного альянсу інтелектуальної власності, й повернутися до України назад, пересидівши найтяжчі часи в Болгарії, – Альянс теж ставить Україні за вину.

Через усе це Україна вже втратила вигоди в торгівлі зі США в серпні 2001 року, а наприкінці січня 2002-го Сполучені Штати додатково наклали на Україну санкції на суму в 75 мільйонів доларів. І тепер Міжнародний альянс інтелектуальної власності радить не знімати з України всі ці санкції, доки вона не схвалить і повністю не запровадить відповідне законодавство і доки не буде повністю виконано згаданий Олександром Бернатовичем План спільних дій для подолання цієї проблеми, узгоджений із Україною ще в червні 2000 року.

Тим часом правоохоронна система України вже починає братися до справи, каже експерт: «Дуже прикро, що Міжнародний альянс прийняв такі (пропозиції про) санкції – тому що тільки зараз в Україні почалася серйозна боротьба з піратством – по всіх рівнях».

Щоправда, в Україні тільки починають учитися боротьбі з піратством, і дістаються тим часом переважно тільки до дрібних порушників: «Серед сотень і сотень кримінальних позовів і справ, які розглядаються всіма судами України, всіма областями і районами, – дуже мало спійманих великих піратів якраз: контрабандистів, виробників – буквально одиниці; і дуже мало великих користувачів піратського програмного забезпечення...»

Водночас проблеми чесного виробника оптичних дисків, який не має жодного порушення (а такі в Україні є), дуже серйозні, зазначає Олександр Бернатович, який є також і президент Всеукраїнської асоціації комп’ютерних клубів; чесному виробникові, наприклад, хоча б через дешевизну нелеґальних дисків живеться нелегко: «Він не може існувати на виробництві ліцензійного програмного забезпечення – не можна виробляти запорожців, якщо мерседеси продаються абсолютно безкоштовно чи практично безкоштовно. Це вбиває виробництво програмного забезпечення України, до речі: вже нема українських програм, уже нема на комп’ютерах України, нема просто – їх з’їло піратство, та й усе».

А поки піратство в Україні, за словами директора компанії АйТі Консалтинґ Олександра Бернатовича, практично з’їло створюване колись в Україні програмне забезпечення, в уряді США розглядають пропозицію залишити Україну всесвітнім піратом № 1 іще принаймні на рік...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG