Доступність посилання

ТОП новини

Тринадцятий рік блукає по чеських судах справа колишнього агента органів державної безпеки соціалістичної Чехословаччини Павла Мінаржика, яку нині прийняв на розгляд суд міста Брно


Тринадцятий рік блукає по чеських судах справа колишнього агента органів державної безпеки соціалістичної Чехословаччини Павла Мінаржика, яку нині прийняв на розгляд суд міста Брно

Саме туди, уникаючи відповідальності, переїхав з чеської столиці оспіваний колись-то червоною пропагандою кримінальний – що дуже ймовірно – злочинець. За що мав би відповідати Павел Мінаржик? Це людина, оспівана, як той каже, дослівно. Коли – 72-го року – виконавши завдання своїх начальників, він повернувся з тривалого мюнхенського відрядження, зірки чехословацької естради співали на його честь пісню, до небес підносячи подвиг “нашого Павки”. Крім естрадних, чекали на нього й інші зірки. На погони! Празькі чекісти підвищили свого товариша з капітанів просто на підполковника. Виняток, під який в оті часи підпадали хіба що розвідники космосу. Звідси легко здогадатись, що не менше ніж космічними дослідженнями західного противника комуністична розвідка цікавилася його мюнхенською радіостанцією “Вільна Європа”, де Павел Мінаржик сім років працював як агент-провокатор. Однак і цього було не досить, щоб пересічний агент зажив слави непересічної. Річ у тім, що на своїх хазяїв працював Мінаржик ініціативно. Празька централя СтБ (аналог радянського КҐБ) отримала від нього, принаймні, кілька варіантів диверсійної операції, внаслідок якої штаб-квартира “Вільної Європи” мала б злетіти в повітря. Це чин, який чеське законодавство оцінює як кримінальний злочин, наголошує керівник слідчого відділу незалежного Департаменту документації та розслідувань злочинів комунізму (UDV):

Павел Грегор

Цей кримінальний злочин передбачає покарання від трьох до восьми років ув’язнення. Кваліфікується він як «підготовка злочину загальної загрози життю і майну...», яка карається однаково, як і кримінальний злочин.

Алла Снігур

Мінаржикова ініціативність сягала аж так далеко, що керівникам доводилось його стримувати, щоб не позбутися важливого джерела інформації. Можливо, в приміщенні мюнхенської радіостанції врешті-решт і пролунав би організований Мінаржиком вибух, однак на чехословацького шпигуна заповзялася німецька юстиція. Причина – автомобільна аварія, в якій п’яний Павел Мінаржик покалічив німецьку дівчину. До Праги він утікав аж так шпарко, що забув розлучитися зі своєю мюнхенською дружиною. Невдовзі в нього з’явилася нова. Цього разу – київська. Так, після Німеччини підполковника відрядили до радянської України. Для вдосконалення. І кагебешний вишкіл відбував він якраз у Києві. Те, що зразу ж по листопадовій революції Мінаржика почала переслідувати чеська юстиція, аж ніяк не завадило йому й далі співпрацювати з кагебістами. Тепер уже колишніми. І в галузі не агентурній, а комерційній. Керівник слідчого відділу UDV Павел Грегор згадує довжелезну хронологію справи Мінаржика:

Павел Грегор

Карне переслідування почалося 1991 року тим, що було висунуто звинувачення слідчого Генеральної прокуратури, потім справу перебрав місцевий орган... Аж в 97-му році ми передали до суду постанову про притягнення до кримінальної відповідальності Мінаржика. Недостатність доказів, численні зміни домашніх адрес та видів діяльності довели справу аж до сьогоднішнього дня.

Алла Снігур

Дехто з чеських оглядачів – з тих, що вже тринадцять років стежать за процесом Павла Мінаржика – гадає, що залишатися безкарним і зараз допомагають йому старі контакти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG