Доступність посилання

ТОП новини

Чи боїться новий чеський президент Вацлав Клаус порівнянь з попереднім – Вацлавом Гавелом?


Чи боїться новий чеський президент Вацлав Клаус порівнянь з попереднім – Вацлавом Гавелом?

Прага, 3 березня 2003 – 28 лютого чеський парламент обрав президентом країни відомого політика Вацлава Клауса. Того ж дня інший претендент на найвищу державну посаду – професор філософії Ян Сокол, промовляючи перед депутатами обох палат, сказав, що кожного президента чеський загал так чи так порівнюватиме з Вацлавом Гавелом. За кілька годин події потвердили його слова. Уже перший інтерв’юер спитав нового президента, чи не боїться він порівнянь з Гавелом. Вацлав Клаус відповів одним словом: «Абсолютно!». Новий президент усвідомлює, що він і його попередник – політики, яких годі порівнювати. Спільного між ними – хіба імена, й те, що кожен переміг на президентських виборах з перевагою в один голос. Про несподівану для себе роль в житті нової держави наприкінці 89-го згадував Вацлав Гавел, прощаючись місяць тому з громадянами як президент:

Вацлав Гавел

Сталося це так раптово, що я власне не мав часу як слід замислитися над тим, чи з такою посадою впораюся. Я був тоді щиро переконаний, що її приймаю лише на кілька місяців... Алла Снігур

Відтоді, як події осені 89-го піднесли обох на державний Олімп, їхні шляхи майже не перехрещувались. До 89-го – і поготів. Дисидента Вацлава Гавела владоможці періодично виряджали за тюремні ґрати, а лояльного економіста Вацлава Клауса відряджали за кордон. Коли в переворотній колотнечі їх познайомила дружина одного з провідних комуністів так званої празької весни, Гавел довго не міг запам’ятати прізвища свого майбутнього міністра фінансів і прем’єра. Проте після проведеної ним приватизації запам’ятав аж так, що почав говорити про «мафіозний капіталізм» як суто чеське явище. Численні афери, наслідком яких чеська скарбниця втратила за прем’єрства Клауса мільярди крон, змусили тодішнього президента заговорити про «занепадницькі настрої», якими дедалі більше переймалося чеське суспільство, - говорить політичний оглядач радіо Свобода Єфим Фіштейн:

Єфим Фіштейн

Тут панував так званий «ідіотичний настрій», спричинений тим, що трансформація не була воротами до негайного раю, що було безліч трат ілюзій і розчарувань продовж майже половини президентського терміну Гавела.

Алла Снігур

Очолюваний Клаусом Кабінет і впав свого часу через грошовий скандал. Та не впав із ним сам Клаус. Сьогодні можна гадати, що він іще раніше збагнув, як важко буде змагатися з Гавелом сам-на-сам. А відтак і став засновником Громадянсько-Демократичної партії. Гавел завше наполягав на своїй позапартійності. Як президент завше був понад партіями з їхніми гаслами і прапорами. Для багатьох Вацлав Гавел – це вже гасло, це вже – прапор. Вацлав Гавел – харизматичний лідер! Вацлав Клаус – лідер партійний. Саме як партійний лідер Клаус у жовтні 2002 року оголосив про намір іти на президента:

Вацлав Клаус

Тому що не можливо уявити, щоб чинний голова будь-якої політичної партії був кандидатом на посаду президента республіки, не маю наміру далі обіймати посаду голови громадянсько-демократичної партії, яку посідав довгих одинадцять з половиною років.

Алла Снігур

На думку багатьох оглядачів, парадокс нинішніх президентських виборів полягає в тому, що 28-го лютого Вацлав Клаус дістався на Град завдяки голосам і комуністичних депутатів. Ситуація нагадує абсурдні п’єси Вацлава Гавела, колишній президент привітав свого наступника вельми стримано: «Вітаючи переможця президентських виборів, зичу йому великих успіхів під час виконання президентських обов’язків». Деякі оглядачі радіють з того, що чеська Конституція обмежує права президента, а тим-то і нейтралізуватиме негативні впливи нового глави держави – як вважає заступник редактора словацької газети «Правда»

Любош Палата:

Це буде дещо інший Клаус, ніж якого ми знали як главу влади і главу громадянсько-демократичної партії. Гадаю, що він прагнутиме справді бути президентом цілком іншим, ніж яким був Вацлав Гавел.

Алла Снігур

А відомий політичний оглядач Петр Фішер зазначає, що Вацлав Клаус насамперед докладе зусиль, щоб не блукала залами Празького граду тінь Вацлава Гавела.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG