Доступність посилання

ТОП новини

Один з найбільших у світі кораблів, американський авіаносець “Німіц” відправився до регіону Перської затоки


Один з найбільших у світі кораблів, американський авіаносець “Німіц” відправився до регіону Перської затоки

Оглядачі у Сполучених Штатах вважають це мало не прикінцевим кроком у зосередженні військ та озброєння перед можливою війною з Іраком. У повітрі явно пахне війною. Питання вже не стільки- чи вдасться відвернути її, скільки –коли саме вона може початися.

Представник адміністрації президента Джорджа Буша відмовився відповісти репортерові Нью-Йорк Таймс на запитання - що мусить зробити іракський диктатор, аби довести, що він роззброївся. Натомість, Арі Флайшер, прес-секретар Білого дому, заявив, що самого роззброєння Іраку недостатньо, і що необхідна зміна режиму.

Останньо Пентагон віддав наказ перекинути до іракських кордонів додатково 60 тисяч військовослужбовців. У складі цього останнього контнгенту відрядили до Кувейта, на кордоні з Іраком, 101-у повітряно-дестантну дивізію і Четверту піхотну дивізію. Їх відправили зафрахтованими лайнерами цивільної авіації, спеціально пристосованими для транспортування військ. Наслідком нової передислокації чисельність американских збройних сил у регіоні Перської затоки перевищить 250 тисяч чоловік, чверть мільйона. За підрахунками спеціалістів, саме така кількість потрібна для успішного наступу на Ірак. Як повідомляють з Пентагона, кожному американському військовослужбовцеві там видають захисні костюми проти хімічної та біологічної зброї.

Тим часом авіаносцець Німіц вийшов з порту Сан-Дієго. На його борту 85 літаків і 8 000 тисяч чоловік екіпажу, включно з пілотами реактивних винищувачів та бомбардувальників. Це велетенський корабель, площею понад два з половиною гектара. Два атомні реактори дають енергію турбінам з чотирма гвинтами, що дозволяє кораблеві сягати швидкості 35 морських миль, або 56 кілометрів на годину. До озброєння корабля входять крилаті ракети. Авіаносець є лідером загону з восьми бойових кораблів супроводу. У регіоні Перської затоки “Німіц” приєднається до п’ятьох авіаносців, які вже знаходяться там.

На думку оглядачів, війна може початися найближчим часом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG