Доступність посилання

ТОП новини

Чи фінансувався “Русскій блок Крима” під час виборів з Москви?


Чи фінансувався “Русскій блок Крима” під час виборів з Москви?

У Криму – черговий політичний скандал. Днями депутат кримського парламенту, лідер “Конгреса русскіх общін Крима” Сергій Шувайников заявив, що уряд Москви під час виборів в Україні фінансував одного з їх учасників – “Русскую общіну”, що заборонено українським законодавством. У зв’язку з цим Конгрес вийшов з виборчої коаліції “Русскій блок Крима”, яка об’єднувала більшість проросійські організації півострова. Детальніше про це – розповідає наш кримський кореспондент Володимир Притула.

Сергій Шувайников звинуватив голову “Русской общіни Крима” Сергія Цекова у відмові відзвітувати за, цитую: “величезні суми фінансових коштів”, виділених урядом Москви під час торішніх парламентських виборів в Україні. У зв’язку з цим пан Шувайников заявив, що очолюваний ним “Конгрєс русскіх общін” виходить з виборчого об’єднання “Русскій блок Крима”, оскільки не бажає поділяти моральну і політичну відповідальність за дії Сергія Цекова. Каже Сергій Шувайников: “Нам стали відомі факти, які ми оцінюємо як корупційні, коли кошти, що виділяє уряд Москви, були витрачені одним з керівників “Русской общіни Крима”, нині депутатом Цековим – на особисті потреби. У період передвиборчої кампанії – безконтрольне витрачання коштів Общини і багато інших фактів, які негативно, як ми вважаємо, негативно віддзеркалюються на російську рухові загалом”, - заявив Сергій Шувайников.

У повідомленні прес-служби “Конгреса русскіх общін Крима” називаються суми російських грошей, цитую: “Тільки на особисту виборчу кампанію Сергій Цеков витратив у своєму виборчому окрузі понад сорок тисяч доларів”, кінець цитати. Сергій Шувайников уточнює: “Нам відомо, що на території свого виборчого округу “Русская общіна” профінансувала заходи, які можна оцінювати як агітація на користь Цекова, в сумі близько 200-т тисяч гривень. “Русская общіна Крима”, тісно, як мовиться, сидить на дотаціях і підтримці саме уряду Москви”, - заявив Сергій Шувайников.

Сам Сергій Цеков зараз перебуває у Москві, а тому ці звинувачення давнього активіста проросійського руху в Криму Сергія Шувайникова погодився прокоментувати Володимир Пінчук, член керівництва “Русской общіни Крима”, який відповідає за зв’язки з пресою: “Я все ще ставлю під сумнів сам факт, що Сергій Шувайников зважився на такий серйозний крок, який може поставити хреста на ньому, як на проросійському політикові в Криму. Оскільки наслідки будуть такі, що його в Москві не прийматимуть в жодному кабінеті, жоден чиновник, жоден політик Росії. Навіть якщо це відповідало б дійсності, публічна заява такого типу однозначно завдає шкоди усьому російському рухову, всім проросійським силам у Криму. Насправді все це не відповідає дійсності. Звичайно, Москва надає допомогу співвітчизникам, але це не пов’язано з виборами, це не є фінансуванням передвиборчої кампанії чи Сергія Цекова, чи Гржибовської Галини Миколаївни, чи Родівілова Олега Леонідовича, чи будь кого”, - сказав представник керівництва “Русской общіни Крима” Володимир Пінчук.

Як насправді – розбиратиметься, очевидно, прокуратура, оскільки Сергій Шувайников повідомив Радіо “Свобода”, що збирається звернутися до неї із відповідною заявою. У прес-службі Прокуратури Криму нам заявили, що поки що цю інформацію не коментуватимуть.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG