Доступність посилання

ТОП новини

Підчас масової евакуації з Іраку туди навпаки полетіли білоруські бізнесмени. Мер Багдаду також полетів з Мінська до своєї столиці, але через Стамбул.


Підчас масової евакуації з Іраку туди навпаки полетіли білоруські бізнесмени. Мер Багдаду також полетів з Мінська до своєї столиці, але через Стамбул.

Мінськ, 7 березня 2003р. На сьогодні було призначено чартерний авіарейс, яким з Мінська до Багдаду мали дістатися білоруські журналісти. Раніше посольство Іраку в Білорусі надіслало запрошення мінським редакціям направити кореспондентів до Багдаду, щоб вони на власні очі подивилися на життя в Іраку. Проте Білоруська асоціація журналістів розцінила цю пропозицію як бажання Багдаду зробити представників преси живим щитом проти війни. Тепер посольство Іраку в Мінську заявляє, що журналістів везти до Багдаду ніхто везти не планував. Цієї п"ятниці один з ірацьких дипломатів у телефонній розмові з Радіо Свобода заявив:

-- Ніхто з журналістів. Лише бізнесмени. Вони відлітають сьогодні о п"ятій годині ввечері.

Співробітник посольства Іраку додав, що ці білоруські бізнесмени повернуться додому 12 березня. Проте генеральний директор компанії "Бєлавія" Анатолій Гусаров заявив, що літак його компанії полетів за громадянами Білорусі, які залишаються в Іраку та яких заберуть 10 березня. За словами Гусарова, цей чартерний рейс зафрахтовано Товариством білорусько-ірацької дружби. Дивно, що воно займається евакуацією, а не білоруська держава.

До того ж більшість білорусів вилітає з Іраку на літаках Міністерства надзвичайних ситуацій Росії. Цього четверга до Москви з Багдаду прилетіли 14 громадян Білорусі, які працювали в Іраку за російськими контрактами. А за білоруськими контрактами там працює лише 7 білорусів, та ще є два дипломати в посольстві Білорусі в Багдаді. Навіщо заради 9 осіб направляти до Багдаду літак, та ще з якимись бізнесменами, незрозуміло.

Міністерство закордонних справ Білорусі заявило, що в організації рейсу на Багдад участі не бере. Коментуючи повідомлення з Москви про офіційне рішення МЗС Росії скоротити російську колонію в Іраку, речник білоруського МЗС Андрій Савіних заявив: ------- Ми вже давно скорочаємо кількість людей в Іраку та створюємо для цього певні умови.

Цієї ж п"ятниці з Мінська до Багдаду вирушив мер столиці Іраку Аднан Абед Хамед, який впродовж трьох днів перебував у Білорусі. Щоправда, він летить транзитом через Стамбул. У мінському аеропорту мер Багдаду заявив, що, попри неполітичний характер його візиту, він обговорив з кервіництвом Мінська питання про нинішню ситуацію в Іраку. "наші білоруські друзі висловлювалися проти американської загрози. Ми ніколи не забудемо цього", -- заявив мер ірацької столиці.

Отже, поки білоруські громадяни летять з Багдаду до Москви, а мер Багдаду та якісь білоруські бізнесмени з Мінська до Багдаду, посол Іраку в Москві Аббас Халаф заявив, що Садам Хусейн до Білорусі за притулком їхати не збирається. Деякі співробітники білоруського МЗС, які вже святкують 8 березня, кажуть, що без пляшки з цими польотами розібратис неможливо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG