Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні до Словацької Республіки на запрошення президента Рудольфа Шустера прибув на короткий відпочинок президент України Леонід Кучма


Сьогодні до Словацької Республіки на запрошення президента Рудольфа Шустера прибув на короткий відпочинок президент України Леонід Кучма

Прага, 7 березня - На тлі складних, навіть драматичних процесів у світі, власних, тобто словацьких напружених політичних подій, зокрема, засідань парламенту, який займається справами корупції на вищих державних рівнях, тема відпочинку президента з сусідньої країни словаків цікавить мало або не цікавить зовсім. Речник Посольства України в Братиславі Петро Токар повідомив, що український президент приїхав до Словаччини на лікування, він відпочиватиме на термальних водах у Високих Татрах, познайомиться з знаменитою Бельянською печерою. До того ж президенти України і Словаччини зустрічаються вже втретє, востаннє це сталось зовсім недавно, в грудні минулого року. Як можна за таких обставин найкраще використати нинішню зустріч ? З цим запитанням я звернулась до Олександра Дулеби – директора Дослідницького центру Словацької асоціації зовнішньої політики:

О.Дулеба: Я думаю, що є кілька тем, які голови двох держав, якщо вони зустрічаються цими днями, просто повинні обговорити. Це передусім тема Іраку та ООН і ситуації, котра складається в НАТО та Європейському Союзі. Друга тема, котру, я думаю, президенти обговорять, це питання словацько-українських відносин у контексті розширення ЄС та входження Словаччини до ЄС. Думаю також, що буде тема візового режиму. Ми якраз зараз є свідками того, що Польща вийшла з цікавою ініціативою, яка може бути також цікавою для Словаччини. Це безкоштовні візи для українських громадян.

І словацький політолог Олександр Дулеба зазначив, що преса в Братиславі обмежилась сьогодні лише на повідомлення про приїзд президента України Леоніда Кучми до Високих Татрів. При цьому Олександр Дулеба зауважив таке:

О.Дулеба: Недавно у Словаччині з неформальним візитом перебував прем’єр Данії. Я думаю, що це дуже добра реклама для Словаччини. Словаччина може стати цікавою для туристів, якщо такі високі люди тут лікуються чи відпочивають.

На суботу запланована зустріч президентів України та Словаччини. Леонід Кучма має повернутись до Києва в понеділок, 10 березня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG