Доступність посилання

ТОП новини

Відзначення Шевченківських днів у Празі має понад столітню традицію, бо майже 150 років тому познайомились чехи зі словом Тараса


Відзначення Шевченківських днів у Празі має понад столітню традицію, бо майже 150 років тому познайомились чехи зі словом Тараса

Прага, 13 березня,2003 - Лютий 1925 року був, мабуть, дуже холодним. Так, принаймні, виглядає, коли дивитись на старе фото. На ньому група людей з піднятими комірами ,міцно закутаних аж по очі шаликами. Більшість присутніх у військових шинелях, між ними одна жінка. Це Ружена Ясенска – відома чеська поетеса, одна з перших, хто послідовно і плідно займався перекладами творів Тараса Шевченка. Вона також належала до тих чеських діячів, хто підтримував життя української еміграції в міжвоєнній Чехо-Словаччині. На згаданій фотографії вона знята в оточенні українських вояків у таборі інтернованих у місті Йозефов, що на півночі Чехії. Таких таборів було три, жилось у них складно, холодно і не раз - без кусня хліба. Однак і в таких складних умовах у березні обов’язково відзначались Шевченківські свята. На одному з них Ружена Ясенска читала Тарасову поезію чеською мовою. А для Шевченківського свята в 1921 році в таборі в місті Ліберец один із інтернованих – талановитий скульптор Михайло Бринський виліпив погруддя Кобзаря.

Кожного року вже майже 100 літ українська громада в Празі відзначає в березні шевченківські дні. Сьогодні у фондах Слов’янської бібліотеки зберігається багато плакатів цих свят, які є своєрідним літописом і пам’яткою тих подій. Серед учасників вечорів - відомі українські поети, вчені, громадські діячі – Дмитро Антонович, Олександр Олесь, Іван Мірчук. Була також інша робота. Наприклад, у празькому українському видавництві Тищенка листівку з портретом Тараса Шевченка видала Оксана Лятуринська, вона також виліпила скульптурний портрет поета спеціально для української гімназії в містечку Ржевниці під Прагою. Видатна українська поетеса і художниця Оксана Лятуринська прожила в Празі майже 20 років, однак їй тут не дуже щастило. Більшість її творів празького періоду загинули у вирі війни та подальшої еміграції. Є лише фотографії та письмові джерела, які зберігаються в чеських архівах. Цікаву Шевченкіану вдалося зібрати і Слов’янській бібліотеці в Празі.

Цьогорічне Шевченківське свято відбулось у Празі минулих вихідних. Його організували ’’Українська ініціатива’’ та об’єднання жінок-українок у Чеській Республіці.
XS
SM
MD
LG