Доступність посилання

ТОП новини

Крим активно укладає угоди про співпрацю з регіонами України і Росії


Крим активно укладає угоди про співпрацю з регіонами України і Росії

Симферополь, 17 березня 2003 - Минулої п’ятниці в Симферополі керівники Криму і Донеччини підписали угоду про співпрацю між цими двома українськими регіонами. А тиждень тому подібну угоду кримські керівники уклали з главами виконавчої і представницької влади Москви. Детальніше про міжрегіональні зв’язки Криму – розповідає наш кримський кореспондент Володимир Притула.

Кримський спікер Борис Дейч і голова Донецької обласної ради Борис Колесников заявили під час підписання угоди, що Крим і Донеччина мають давні традиції співпраці і зацікавлені в її поглибленні. Донецькі, насамперед, придивляються до курортно-рекреаційної сфери і можливостей кримського сільського господарства. Кримчани ж зацікавлені в донецьких інвестиціях і проникненні на об’ємний сільськогосподарський ринок Донбасу. У п’ятницю ж були підписані угоди про співпрацю між урядом автономії і донецькою держадміністрацією в інформаційній сфері, а також протокол про наміри між керівництвом двох найвідоміших українських заводів шампанських вин – Артемівського і “Новий Світ”.

З Москви кримські керівники тиждень тому повернулися з іще більшим вантажем угод та обіцянок. Тут ідомовленості про постачання кримської сільськогосподарської та виноробної продукції до російської столиці ,про оздоровлення тисяч московських дітей у кримських здравницях, про поромний перехід через Керченську протоку. Офіційні особи автономії назвали цей візит до Москви і підписання угод найуспішнішими серед усіх минулих візитів та угод. А таких, справді, було багато – кілька десятків. Лише Леонід Грач з Юрієм Лужковим підписали щонайменше три угоди.

Депутат кримського парламенту, лідер Конгрєса русскіх общін Крима Сергій Шувайников каже, що він підтримує розвиток міжрегіональних зв’язків автономії, однак, зважаючи на досвід виконання попередніх угод, скептично ставиться до підписаних останнім часом документів:

“Це справді дуже складне питання. Тому що у новітній історії кримської автономії ми були свідками, коли подібні угоди укладалися не один раз. Тим більше з Москвою. Ми знаємо підписували і Багров, і Мєшков, і Гриценко, і Грач! А тепер ще нова угода, яку офіційні засоби масової інформації оцінюють дуже високо. Але мене лякає інше. Не завжди вони наповнюються реальним змістом. Дуже багато гарних слів, дуже багато красивих проектів і програм. Але все залишається на рівні побажань!” – сказав депутат Сергій Шувайников.

Пригадується, дев’ять років тому тодішній кримський президент Юрій Мєшков після напівприватної поїздки до Швейцарії обіцяв упровадити в Криму швейцарський досвід банківської справи. За кілька років спікер кримського парламенту Леонід Грач, відвідавши Британські острови, обіцяв інвестиційний бум у Криму, а приїхавши з Москви , говорив про початок будівництва багатокілометрового і багатомільярдного мосту з Криму на Кубань. Де тепер ті Мєшков і Грач з їхніми прожектами та обіцянками? Нинішні кримські керівники Борис Дейч і Сергій Куницин обіцяють значно менше. Але чи вірять їм кримчани?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG