Доступність посилання

ТОП новини

ЄС відзначає сорокап’ятиліття від дня підписання Римського договору


ЄС відзначає сорокап’ятиліття від дня підписання Римського договору

Брюссель, 25 березня 2003 - Цього вівторка ЄС відзначає сорокап’ятиліття від дня підписання Римського договору . Договору про створення Європейського Економічного Співтовариства , яке невдовзі переросло у Європейський Союз. З цієї нагоди Голова Європейської комісії Романо Проді виступив у Європейському парламенті . У цьому виступі Романо Проді висловив стурбованість ростом антиамериканських настроїв серед європейського населення . Такі настрої, на думку голови Євро комісії, можуть призвести до серйозних проблем у стосунках між Європейським Союзом та Сполученими Штатами Америки. Із Європейського парламенту продовжує наш брюссельський кореспондент Славко Волинський.

Ювілей підписання Римського договору пересічний люд у Брюсселі відзначив численними маніфестаціями на знак протесту проти війни в Іраку. На плакатах було написано чимало антиамериканських лозунгів. Ріст антивоєнних настроїв у Іраку серед європейців помітно зростає. Тому у виступі в Європейському парламенті Голова Європейської комісії Романо Проді зазначив , що зростання таких настроїв може значно сильніше похитнути стабільність і єдність Європейського Союзу та негативно позначитись на трансатлантичних відносинах, ніж демарші Франції, Німеччини і Бельгії.

Наступне питання, яке необхідно негайно вирішувати Європейському Союзові, вважає Романо Проді,- це прискорення формуванння оборонної політики. Люди вже відкрито під час мітингів ставлять риторичні запитання: “яка роль Європейського Союзу у вирішенні кризових питань у світі? Хто несе відповідальність за безпеку ЄС?”

Цю тему Романо Проді обговорив нині також з Генеральним секретарем НАТО Джорджем Робертсоном під час робочого сніданку. Голова Європейської комісії висловив думку, що слід збалансувати політичну вагу НАТО, Європейського Союзу і ,звісно, Організації Об”єднаних Націй. Оновлене НАТО, вважає Романо Проді, повинне оновити і свої підходи до розв”язання конфліктних питань та рахуватися з інтересами Європейського Союзу.

Чимало уваги цього дня було присвячено Туреччині. Керівництво ЄС нині звернулося до посла Туреччини в Брюсселі з проханням надати повітряні коридори та аеродроми неподалік кордонів з Іраком для авіатранспорту Європейського Союзу . ЄС планує якнайшвидше надіслати туди вже першу партію гуманітарної допомоги для їх подальшої переправки в Ірак.

У політичних та журналістських колах викликали ажіотаж чутки про те, що турецькі війська перетнули іракський кордон і просунулись вже на кілька десятків кілометрів іракської території. У зв”язку з цією звісткою міністр закордонних справ Бельгії Луі Мішель заявив журналістам:” Якщо ця інформація підтвердиться, або Туреччинна вдасться до таких дій, то ЄС змушений буде припинити переговори з Анкарою про вступ Туреччини до Європейського Союзу. Подібну заяву зробив нині і Голова Європейської комісії Романо Проді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG