Доступність посилання

ТОП новини

Воєнні дії в Іраку змусили простих американців активніше висловлювати свої позицію


Воєнні дії в Іраку змусили простих американців активніше висловлювати свої позицію

Вашингтон, 25 березня 2003 – Початок війни в Іраку, можна сказати, розбудив громадськість цілого світу. А одними з тих, хто найбільше переймається нинішньою війною, є самі американці. Воєнні дії в Іраку змусили простих американців більш активно висловлювати свої позицію.

Сьогодні американське суспільство часто нагадує два табори. Одна половина американців вважає що Америка не повинна була розпочинати військову операцію в Іраку. Друга половина не лише вітає початок війни, але й готова активно виступити на захист цінностей свободи та демократії.

Згідно з опитуванням громадської думки за повідомленням НБС кількість тих, хто вважає, що президент Буш добре робить свою роботу зросла з 62 до 67 відсотків за період від початку війни. Відсоток тих, хто розчарований президентом в той самий час зменшився на п’ять пунктів.

За оцінками спостерігачів, у цій гострій ситуації кожен американець вважає за потребу визначити свою позиції щодо війни. В минулі вихідні Америкою прокотилась нова хвиля масових демонстрацій. Їх відмінність від попередніх полягає лише в тому, що тепер звучать заклики, як проти війни, так і на підтримку воєнних дій в Іраку і політики президента Буша. 100 тисяч протестуючих проти війни вийшли в неділю на Бродвей в Нью-Йорку. Водночас, сотні людей по іншу сторону барикади, розгорнувши американський прапор, виголошували промови на підтримку війни.

Подібні демонстрації пройшли у Вашингтоні, Чікаго, Лос-Анжелесі та низці інших великих і малих міст Америки. Демонстранти з обох сторін дуже схожі: жінки з дітьми, підлітки, студенти, ветерани.

Окрім простих людей, свою позицію щодо війни висловлюють і відомі артисти. Особливо яскравою у цьому плані була остання презентація вручення „Оскара”. Актори виходили на сцену не лише, щоб отримати нагороди, але й щоб висловити свою позицію. Відомий документаліст Майкл Мур, отримуючи Оскара заявив: «Ми живемо у період, коли маємо президента, який відправляє нас на війну з надуманих причин. Ми проти цієї війни. Ганьба вам, пане Буш, Ганьба.”

Поряд з цим, під час демонстрації в понеділок ввечері конкурсу „Міс Америка 2003”, одна з претенденток на корону найкрасивішої жінки Америки заявила: «Я думаю це дуже погано, що актори виступають проти війни. Ми зараз мусимо об’єднатись і підтримати наших солдатів та нашого президента».

Пристрасті довкола війни тривають. І тепер вона прийшла майже в кожну домівку. Тепер сусіди, чи колеги по роботі при зустрічі замість звичного:« Як справи?», запитують про останні новини на фронті і саме головне, питают:«Ти на чиїй стороні?»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG