Доступність посилання

ТОП новини

Кримський уряд розглянув релігійну ситуацію в автономії


Кримський уряд розглянув релігійну ситуацію в автономії

Сімферополь, 26 березня 2003 - У Симферополі Кримський уряд на своєму засіданні розглянув міжконфесійну ситуацію в автономії. Прем’єр-міністр Криму Сергій Куницин поставив перед чиновниками завдання : повернути до складу Міжконфесійної ради Криму Духовне управління мусульман автономії, яке два роки тому на знак протесту проти політики республіканських властей і дій Кримської єпархії УПЦ Московської Патріархії покинуло цю громадську організацію. Детальніше про це розповідає наш кримський кореспондент Володимир Притула.

Рада міністрів Криму ухвалила план заходів з виконання Указа Президента України “Про невідкладні заходи з остаточного подолання негативних наслідків тоталітарної політики колишнього СРСР стосовно релігії і відновлення порушених прав церкви та релігійних організацій" в автономії. Зокрема, місцеві органи влади та уряд Криму при формуванні бюджетів мають передбачити витрати на повернення релігійним організаціям колишніх культових будівель та іншого майна цих організацій, які перебувають у республіканській чи комунальній власності і використовуються не за призначенням.

До червня передбачається закінчити вивчення стану колишніх культових споруд, церковних приміщень та майна, приналежність яких до колишньої церковної власності підтверджена архівами, узгодити це з керівниками релігійних організацій і з власниками та визначити терміни повернення. Крім того, в кожному регіоні автономії будуть створені міжвідомчі комісії, які займатимуться цими питаннями.

Тим часом у Кримській єпархії УПЦ Київського Патріархату таке рішення уряду автономії зустріли без ентузіазму. Тут кажуть, що кримська влада сприяє діяльності переважно лише однієї конфесії – УПЦ Московської Патріархії і саме їй передають більшість культових споруд. Зокрема, досі православні громади, які не підпорядковуються Московській Патріархії, не отримали жодного храму. Тож у Кримській єпархії УПЦ Київського Патріархату вважають, що ця тенденція, на жаль, збереження і після ухвалення цього урядового рішення.

Про ставлення Сергія Куницина до УПЦ Московської Патріархії засвідчило і його лобіювання інтересів громадської організації Міжконфесійна рада Криму “Мир – дар Божий”, якою керує митрополит Лазар і куди не допускаються представники інших православних церков. Сергій Куницин, звертаючись до представників Комітету у справах релігій при Раді Міністрів АРК, заявив:

“Я відношу і на ваше професійне недоопрацювання те, що розвалилася Міжконфесійна рада “Мир – дар Божий”. Ви знаєте, що муфтій вийшов з цієї громадської організації після того ,як Кримська єпархія УПЦ стала встановлювати по Криму православні хрести. Я не підтримую жодну сторону, але ваш відрозділ, який взаємодіє з конфесіями, мав би прогнозувати і бачити ,до чого це може призвести. На сьогодні, на жаль, ми маємо неповноцінну організацію “Мир – дар Божий”, в якій не представлена одна з найбільших громад – мусульманська.Треба, щоб Муфтіят повернувся до Міжконфесійної Ради. Щоденно ми маємо працювати, щоб все-таки його повернути”, - сказав Сергій Куницин.

У Духовному Управлінні мусульман Криму підтвердили, що урядовці чинять, хоч і м’який, але тиск на муфтія Хаджи Еміралі, щоб він повернувся до Міжконфесійної ради. Однак, поки що муфтій стоїть на своєму : до цієї організації він повернеться лише разом з єпископом УПЦ Київського Патріархату Климентом.І уряд автономії, і Кримська єпархія УПЦ Московської Патріархії до цього, як виглядає, ще не готові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG