Доступність посилання

ТОП новини

Молдовська злочинність набирає небезпечних для сусідів масштабів


Молдовська злочинність набирає небезпечних для сусідів масштабів

Прага, 27 березня 2003 – Маленька країна ,затиснута між Україною і Румунією, Молдова викликала увагу до себе ширшої Європи спочатку лише воєнним конфліктом, а потім невирішеною проблемою Придністров'я. Напівкримінальна самопроголошена Придністровська республіка нещодавно зазнала санкцій з боку країн Західної Європи, які заборонили в’їзд на свою територію керівників із Тирасполя. Але з’ясовується, що і у самій Молдові організована злочинність набирає не менших масштабів, ніж у Придністров'ї та загрожує ближчим та далеким сусідам. Детальніше про це розповідає Марія Щур.

Поширена корупція, контрабанда наркотиків та торгівля жінками - все це призвело до вибуху організованої злочинності у Молдові. Спочатку бідність країни, відсутність великої приватизації, малі доходи населення не давали розгорнутися організованій злочинності. Тоді, коли російські та українські банди уже вийшли на міжнародну арену, молдовські бандити продовжували грабувати торговців на овочевому ринку, пише оглядач спеціалізованого британського видання Jane's Intelligence Review.

Тим часом невизнана сепаратистська республіка Придністров'я деградувала до справжньої кримінальної держави, що живе за рахунок контрабанди з і до України. А придністровський президент, Ігор Смирнов, котрий, як більшість керівників у Тирасполі, має російський паспорт, за повідомленнями, заробляє на тому, що виробляє та продає незаконну зброю на трьох придністровських заводах.

Проте за останні декілька років і у Молдові злочинність почала підростати. Як повідомляє британському виданню джерело у молдовській поліції, злочинність у Молдові виросла за останні два роки більше, ніж за всі попередні разом узяті. Пояснення доволі просте. Злочинці навчилися експлуатувати бідність своїх співгромадян. Перші і найпомітніші жертви – жінки, яких змушують до проституції. Роботу знайти майже неможливо. А навіть, коли робота і є, 82% мешканців Молдови живе за межею нужденності.

До 2001 року молдовська секс-індустрія стала найбільшим експортним бізнесом країни. Вона наповнила європейські борделі молдовськими жінками. За оцінками експертів, понад 10 тисяч жінок із Молдови працює повіями за кордоном. А коли місцевого товару вже стало не вистачати, молдовські сутенери відкрили свої канали для переправлення жінок з України та інших пострадянських держав на Балкани та до Італії. Загалом, наголошує британський оглядач, молдовани є найбільшою етнічною групою у сексуальній торгівлі в Європі. Чимале досягнення для країни із населенням у 4,5 мільйони. Але є і інші способи експлуатації: від продажу органів до продажу дітей для всиновлення за кордоном.

Хоча молдовський президент Володимир Воронін заявляє на міжнародних форумах про боротьбу з корупцією, насправді кількість справ щодо корупції скоротилася на 40%, бо прокурори не мають можливості боротися із цим злом. Держава не може припинити практику заробітків за кордоном, навіть якщо йдеться про сексуальну торгівлю, бо це часом єдиний спосіб утриматися на плаву для тих, хто залишився вдома, і надходження для самої держави.

Молдова поступово перетворюється на продовження Придністров’я. Зокрема, що стосується контрабанди. Міжнародні злочинні групи, особливо ті, що базуються в Україні, використовують Молдову для експорту нелегальних компакт-дисків та підробних медичних препаратів.

Нещодавно на півночі Молдови, де кліматичні умови та земля особливо підходять для цього, почали вирощувати опіумний мак та маріхуану. Виробництво зростає, і хоча його обсяги ще не хвилюють Західну Європу, вони достатні для того, щоб занепокоїти сусідні Україну та Румунію. Також через Молдову транспортують синтетичні наркотики, наприклад ecstasy. Молдова ще не стала значним центром європейського наркобізнесу, але його зростання підживлює зростання організованої злочинності і загрожує сусіднім країнам, зауважує британський оглядач.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG