Доступність посилання

ТОП новини

Британія пропонує, щоб підступи до «Європейської фортеці» охороняла Україна


Британія пропонує, щоб підступи до «Європейської фортеці» охороняла Україна

Прага, 28 березня 2003 – Україна, яка (принаймні, поки що) не вступила до Європейського Союзу, може стати зручним місцем для оборони європейських рубежів від нелегальних мігрантів та біженців. Україна належить сусідніх із ЄС країн, де Британія пропонує розташувати центри для біженців, які шукають притулку в Європейському Союзі. Цю пропозицію сьогодні в Греції обговорювали міністри внутрішніх справ Європейського Союзу. Перші повідомлення свідчать, що міністри зустріли британський план доволі прохолодно. Розповідає Марія Щур.

Британська пропозиція, яку обговорювали європейські міністри внутрішніх справ на своїй неформальній зустрічі неподалік Афін, закликає до створення так званих «зон захисту» у країнах сусідніх із ЄС. За пропозицією британського міністра внутрішніх справ Дейвіда Бланкета, до цих зон звозитимуть прохачів притулку у ЄС, і вони чекатимуть там, поки країни ЄС розглядатимуть їхнє прохання про притулок. Ті, хто отримає статус біженця, зможе переселитися до ЄС, інші будуть відправлені до країни їхнього походження. Цей документ не називає конкретно, в яких країнах Британія пропонує створити згадані зони, але у попередній версії проекту, що просочилася до преси, мовиться про Україну і Росію в числі інших кандидатів на розташування таких таборів для біженців. Правозахисницька організація Amnesty International уже виступила із різкою критикою цього проекту, назвавши його спробою зміцнити «Фортецю Європу». В інтерв’ю Радіо Свобода речниця Amnesty International Лідія Аройо сказала, що пропозиція суперечить Загальній Декларації Прав Людини, а також конвенції щодо біженців, бо ці документи забезпечують право біженця просити притулку у будь-якій країні. «Ця ініціатива поставить під загрозу принцип міжнародної солідарності, створюючи дворівневу систему. Одну для багатих та могутніх, а іншу для інших країн, які змушені утримувати більшість біженців з цілого світу. На нашу думку, зведення такої «Фортеці Європи» та вилучення певних біженців є порушенням прав людини»,- наголошує речниця Amnesty International.

Також Лідія Аройо зауважує, що у деяких із країн, які є сусідами Європейського Союзу, відсутні умови для прийому біженців, як на законодавчому, так і на економічному рівні. «Amnesty International занепокоєна станом системи надання притулку, зокрема, в Україні. Система ще не достатньо розвинута. І ми б не хотіли, щоб шукачі притулку потрапили до невизначеної та непевної ситуації», - сказала речниця Amnesty International.

Хоча пропозицію Британії європейські міністри зустріли доволі скептично, вони привітали спроби Об’єднаного Королівства розробити загальний підхід до проблеми біженців та нелегальних мігрантів для усіх 15 країн ЄС. А Італія, Іспанія, Бельгія та Нідерланди поставилися до плану прихильно. Щороку до Європейського Союзу потрапляє близько півмільярда нелегальних міґрантів на додаток до 400 тисяч прохачів притулку. В самій лише Британії минулого року було понад 100 тисяч заяв про надання притулку. Налякані зростанням популярності антиімміграційних партій, лідери ЄС пообіцяли виборцям у своїх країнах вирішити проблему іноземців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG