Доступність посилання

ТОП новини

Знайомство з Гонконгом у невдалий час


Знайомство з Гонконгом у невдалий час

Прага, 1 квітня – Британський прем’єр, рок-співаки з групи Rolling Stones і навіть загартовані реґбісти відмовляються їхати до Гонконга. Але президента України смертельний вірус «азійської пневмонії» не злякав, і у вівторок 1 квітня він розпочав свій перший офіційний візит до цієї китайської провінції, що є фінансовим серцем Азії. Детальніше про його поїздку розповідає Марія Щур.

Якщо для Монголії приїзд українського президента був подією номер один за багато місяців, то у Гонконгу його, практично, не помітили. Бо головна турбота місцевої влади – поширення смертельного вірусу.

Як повідомляла прес-служба президента, метою його триденного візиту до Гонконгу є з’ясування основних пріоритетів у двосторонніх стосунках, у першу чергу, в царині економіки та торгівлі. Київ зацікавлений у гонконгських інвестиціях, міжбанківській співпраці та налагодженні прямих контактів між бізнесменами. На думку оглядачів, цей візит президента та ще 30 ключових бізнесменів до Гонконга можна назвати скоріше ознайомчим.

Говорить аналітик компанії Global Insight Збишко Табернацький: «Гадаю, це звичайний офіційний візит, метою якого є реклама України як місця для інвестицій. Раніше азійські інвестори не були дуже активними в Україні, хоча прямі закордонні інвестиції їй надзвичайно потрібні. Поки що головними інвесторами в Україні були міжнародні компанії, американські, європейські та особливо російські фірми. Тепер пан Кучма намагається залучити інвестиції і з інших частин світу».

Також американський аналітик звертає увагу на те, що фінансова столиця Азії може бути добрим місцем для розмови про розміщення українських єврооблігацій, які, як очікується, будуть випущені до червня цього року. «Одним із питань, яке може бути обговорене в Гонконгу, це питання про те, чи будуть великі гонконгські та китайські інвестори у купівлі українських єврооблігацій. Раніше Україна продавала свої єврооблігації лише на американському та західноєвропейському ринку. Оскільки очікується, що цей випуск буде доволі великим – між 500 та 600 мільйонами доларів, пан Кучма та його економічні радники, можливо, хотіли б розширити потенційне коло покупців українського боргу. Проте азійські інвестори консервативні щодо своїх інвестицій. Україна для них - «екзотична» країна, тому це мало ймовірно, що вони куплять велику суму українського боргу», - вважає американський аналітик.

Тим часом українського гостя уже привітали у Гонконгу, і завтра на його честь глава адміністрації провінції Тунґ Чі-хва дасть урочистий обід. Далі у програмі візиту – зустріч з главою Гонконгської Біржі та участь президента у першому в історії економічних стосунків Гонконгу і України бізнес-форумі. Про те, що стосунки між Україною та Гонконгом лише розпочинаються, свідчить і дуже скромний поки що товарообіг між ними – минулого року, за даними китайського інформаційного агентства Сіньхуа, він склав лише 17 мільйонів доларів, але і це було зростанням у порівнянні із попереднім роком на 614%.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG