Доступність посилання

ТОП новини

Дочасні парламентські вибори у Польщі


Дочасні парламентські вибори у Польщі

Варшава, 3 квітня 2003 - Вчора у Польщі сталася подія, яку місцеві оглядачі назвали “політичним землетрусом”. Прем’єр-міністр країни Лешек Міллєр запропонував провести у країні дочасні парламентські вибори. На його думку, новий парламент міг би бути обраним 13-го червня 2004 року, разом із виборами до Європейського парламенту. Пропозицію прем’єра підтримав президент Александр Кваснєвський, а також лідери усіх опозиційних партій. Щоправда, аргументація у всіх виявилася різною.

Дочасні парламентські вибори були лише одним із чотирьох пропозицій, зроблених Лешеком Міллєром після розмови з президентом країни про політичний та економічний стан Польщі. Крім цього польський прем’єр говорив про потребу допровадити країну до членства в Європейському Союзі, про потребу консолідації суспільства задля цієї мети та про реформу публічних фінансів. Однак, найбільший резонанс викликала все ж перспектива дочасних виборів. Аргументуючи свою пропозицію Лешек Міллєр висловив певність, що Польща стане членом ЄС, а отже вважає прем’єр - “нова ситуація вимагатиме нової розстановки сил”:

Лешек Міллєр: Ситуація вимагає нових підходів. Я віддаю цей план на розсуд моїх політичних приятелів і опонентів, а особливо – громадської думки.

Володимир Павлів

Першу реакцію прем’єр почув відразу ж від польського президента. Александр Кваснєвський похвалив голову уряду за чесність та мужність:

Александр Кваснєвський: Я вважаю, що це надзвичайно чесно з боку уряду, з боку Союзу лівих демократів, що вони саме так ставлять питання. Тобто вважають, що нова ситуація вимагає нових підходів, а саме перевірки суспільної довіри до окремих політичних сил.

Володимир Павлів

Однак, сумнівно, щоб прем’єрові вдалося перетворити пропозицію дочасних виборів у свій політичний тріумф. Опозиція про необхідність дочасних виборів почала говорити ще початком року, коли ім’я прем’єра почали називати у зв’язку з корупційною пропозицією, зробленою “Газеті виборчій” від імені анонімної групи осіб, яка тримає в країні владу. А після розпаду менш, ніж місяць тому, правлячої коаліції та створення уряду меншості, опозиція вже на повний голос заговорила про необхідність провести дочасні вибори і створити уряд більшості. Це призвело, в свою чергу, до різкої втрати довіри до уряду і прем’єра у суспільстві, що показують найновіші соціологічні опитування.

Все це дозволяє радикальній частині опозиції піджартовувати на прем’єром. Анджей Леппер із партії “Самооборона” назвав виявом почуття гумору заяву прем’єра про те, що він хоче займати посаду ще протягом року. Мовляв - люди можуть його прогнати значно раніше. До більш серйозних звинувачень вдався колишній соратник прем’єра, відправлений у відставку віце-прем’єр Ярослав Каліновський, котрий заявив, що пропонуючи нові вибори за рік, Лешек Міллєр і його партія Союз лівих демократів хочуть скинути з себе відповідальність за важку ситуацію, яка спіткає країну на першому періоді членства в ЄС. Таким чином, сьогодні у Польщі ніхто ще не знає, коли напевне відбудуться дочасні вибори, однак, фактом є те, що вони відбудуться не пізніше, ніж 13 червня наступного року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG