Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську відбувся білорусько-американський бізнес-симпозіум, що його організували Білоруська торговельно-промислова палата й американська неурядова організація "Макдавелл і партнери" з міста Даллас


У Мінську відбувся білорусько-американський бізнес-симпозіум, що його організували Білоруська торговельно-промислова палата й американська неурядова організація "Макдавелл і партнери" з міста Даллас

Мінськ, 7 квітня 2003 – Цей захід було проведено на тлі обговорення в Конгресі США проекту акту "Про демократію в Білорусі", який передбачає суворі політичні та економічні санкції проти режиму президента Лукашенка. Мінськ ще не бачив такої проамериканської пропаганди, хоча тепер державні засоби масової інформації Білорусі та й сам президент Аляксандр Лукашенка критикують США за війну в Іраку. Щоправда, сам Лукашенка наказав виправити відносини зі Сполученими Штатами, які він назвав супердержавою. Мабуть, нинішній бізнес-симпозіум також покликаний поліпшити білорусько-американські взаємини. Для його проведення зайняли найкраще приміщення в Мінську – Палац Республіки поруч із резиденцією президента Білорусі.

Головна особа на симпозіумі – Джош Макдавелл, президент однойменної фірми з Техасу та, як його тут представляють, автор 75 бестселерів. Тираж книг Макдавелла ще в Радянському Союзі склав 16 мільйонів примірників. Джош Макдавелл заявив у Мінську, що метою симпозіуму є познайомитися із ситуацією в Білорусі та можливостями для американського капіталу вийти на білоруський ринок. Проте посольство США в Мінську офіційно заявило, що до цього білорусько-американського бізнес-симпозіуму жодного відношення немає, як і до бізнесмена Макдавелла.

До Білорусі приїхали окремі представники американського бізнесу – колишній фінансовий директор фірми “Dell Computers” Дон Коллінз, колишній віце-президент“Bank of America” Даг Вільямсон, колишній віце-президент “J.C. Penney” Террі Приндівілл. Було ще кілька колишніх працівників великих американських фірм та близько 10-ти представників інших, малих компаній із США. З білоруської сторони учасників було близько 200, але виступали передусім глави департаментів Міністерства економіки та Міністерства закордонних справ. Вони розповідали американцям про економічну політику Білорусі та місцеві умови інвестування.

Представники білоруської опозиції кажуть, що цей симпозіум було організовано суто заради пропаганди. На тлі звинувачень у незаконній торгівлі Іраком Мінськові треба продемонструвати, що він має непогані відносини зі США. За словами заступника голови опозиційної Об’єднаної громадянської партії Ярослава Романчука, білорусько-американський симпозіум проводять за гроші російських бізнесменів, передусім президента газової компанії "Ітера" Ігоря Макарова.

Ярослав Романчук

Коли попросили пана Макарова виправити інвестиційний імідж Білорусі, той відповів, що може організувати приїзд американських бізнесменів, і це, мовляв, виглядатиме впливово й солідно – ці люди можуть сказати, що в Білорусі можна добре робити бізнес. Але коли в Конгресі США обговорюють акт "Про демократію в Білорусі", коли американці жорстко ставляться до того, що тут відбувається, то може йтися лише про дрібні інвестиції спекулятивного капіталу. Серйозний бізнес через Торговельно-промислову палату, через президентську адміністрацію, через якісь інші лобістські структури сюди не може йти.

Юрій Свірко

Додам, що проект акту "Про демократію" було запропоновано Конгресові США ще минулого року, але його може бути схвалено найближчим часом. Проект передбачає фінансову допомогу тим білоруським організаціям, які підтримують демократію, суворі санкції проти режиму Олександра Лукашенка та гроші на додаткове мовлення Радіо Свобода й "Голосу Америки" на білоруську аудиторію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG