Доступність посилання

ТОП новини

США мають намір судити іракських воєнних злочинців


США мають намір судити іракських воєнних злочинців

Прага, 8 квітня 2003 – Після закінчення воєнної акції в Іраку Сполучені Штати мають намір розпочати судові процеси над іракськими воєнними злочинцями, до числа яких потрапить напевно президент Іраку Саддам Хусейн і його два сини, а також деякі представники вищого керівництва в Багдаді. За словами помічника головного військового судді Гейса Паркса, ведення процесів буде доручено спеціальним військовим комісіям, військовим судам або цивільним федеральним судам.

Представники Пентагону і держдепартаменту США заявили на понеділковому брифінгу, що Сполучені Штати не передаватимуть іракських воєнних злочинців Міжнародному кримінальному суду, бо юрисдикція цього суду не поширюється ні на Сполучені Штати, ні на Ірак. Жодна зі сторін нинішнього конфлікту не ратифікувала угоди про Міжнародний кримінальний суд. Згідно з цим планом, союзники США у воєнній акції в Іраку, зокрема Велика Британія, мають таке ж право проводити слідство і судові процеси над звинуваченими у воєнних злочинах.

Спеціальний представник США з питань воєнних злочинів Проспер наголосив, що за доведені воєнні злочини винним загрожує покарання від тюремного ув’язнення на різні терміни до смертної кари. У зв’язку з цим американська сторона збирає як найновіші докази, приміром, про злочини проти американських військовослужбовців у нинішній акції, так і про злочини багдадського режиму поти населення Іраку. Серед цих злочинів поки що не згадано про застосування хімічної зброї проти курдів 91-го року, коли загинуло приблизно 5 тисяч цивільних осіб, у тому числі жінок і дітей. Ідеться також про масові розправи режиму над шиїтами на півдні Іраку після закінчення війни у Перській затоці. Американська сторона звинувачує іракський режим у порушенні принаймні трьох пунктів Женевської конвенції та інших міжнародних домовленостей про ведення війни і про військовополонених.

Серед іншого ідеться про знущання над тілами убитих американських або британських військовослужбовців. 23 березня іракське телебачення показало скривавлені мертві тіла американських військовослужбовців, які волочили іракські солдати. Женевська конвенція забороняє знущатися або глумитися над мертвими. Ця ж угода забороняє також тортури, знущання або вбивства військовополонених, чого допускається іракська сторона. До порушень Женевської конвенції зараховано також переодягання іракських військовослужбовців у цивільний одяг, а також їхню фальшиву капітуляцію з білим прапором і з пізнішим обстрілюванням солдатів, які без підозрінь і застережень прийняли капітуляцію.

За словами командування, нині коаліційні сили захопили понад сім тисяч іракських полонених, яких трактують у цілковитій відповідності з Женевською конвенцією. У зв’язку з цим журналісти нагадують обходження військового персоналу США із захопленими в Афганістані бойовиками Аль-Кайди і талібану, які тепер перебувають на військовій базі Гуантанамо на Кубі. Військове командування заперечує закиди, вважаючи захоплених терористами й бандитами, які не потрапляють під юрисдикцію жодної із країн і яких не охоплюють міжнародні угоди про військовополонених.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG