Доступність посилання

ТОП новини

Українська влада знову чинить тиск на мас-медіа – про це у середу з‘явилися статті і в західній, і в російській пресі


Українська влада знову чинить тиск на мас-медіа – про це у середу з‘явилися статті і в західній, і в російській пресі

Прага-Київ, 10 квітня 2003 року

Мар’яна Драч

Українська влада знову чинить тиск на мас-медіа – про це у середу з‘явилися статті і в західній, і в російській пресі. Підставою для такого висновку стало повідомлення із Адміністрації президента Леоніда Кучми про те, що Генеральна прокуратураУкраїни порушила кримінальну справу за фактами публікацій, які підривають авторитет президента і є наклепницькими.

Британська газета "Файненшал Таймс" вважає, що ця інформація підтверджує заяви правозахисників, які кажуть, що прокуратура вже почала допитувати журналістів за підозрою, що їхні матеріали перешкоджають виконанню службових обов‘язків посадовим особам. В Україні це злочин, за який на три роки можуть посадити в тюрму, - розповідає своїм читачам "Файненшал Таймс."

На цю тему пише і російське видання "Газета," у статті під заголовком "Кучма не дає спокою журналістам." Прокуратура вже обрала низку опозиційних видань, серед яких – регіональний тижневик "Інформбюлетень" з міста Кременчук Полтавської області. Саме там з‘явилися критичні матеріали про касетний скандал і справу Гонгадзе, - зазначає російська газета.

А ось як цю проблему бачить кореспондент польського радіо в Україні Ганна Кузьма, яку ми сьогодні запросили до ефіру Радіо Свобода.

Ганна Кузьма

У всьому світі всі знають, що коли людина йде в політику, вона себе ніби виставляє на публічний огляд. Журналіст як знаряддя суспільства має право критикувати, має право знаходити правду, має право висміювати політика, якщо він на це заслуговує.

Як ми знаємо, у справі Гонгадзе навіть прокуратура вже визнає, що органи влади якимось чином причетні до цієї справи. Взагалі, для мене смішним є застосування статті Карного Кодексу про перешкоджання роботі президента. Я собі зовсім не уявляю, як може стаття в газеті впливати на роботу президента України? Якщо він такий слабенький, що йому перешкоджає стаття в невеличкій регіональній газеті, то значить, що така людина не має права бути президентом.

Влада абсолютно себе компроментує такими рішеннями. Я не знаю, чи просто прокурор Піскун - це прихований найгірший ворог президента Кучми? По моєму, це «ведмежа послуга», яка прислужиться президенту найбільш негативно, як тільки може.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG